TOPlist
Sledujte nás:

Kolik soli přijímáme?

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

zdroje: http://mene-solit.cz/, Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny

V tomto článku jsme si řekli, jak by to mělo v ideálním případě vypadat. Realita je však zcela jiná a přestože jsou již několik desítek let vydávána doporučení ke snížení příjmu soli, je její obsah ve stravě obyvatel většiny vyspělých zemí stále velmi vysoký.

Jak jsme na tom v České republice?

Současný příjem soli v České republice dvojnásobně až trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem. Každý Čech spotřebuje za rok necelých šest kilogramů soli. Na den tak v průměru připadá 16,5 gramů. Dle jiných výzkumů průměrný příjem soli v ČR činí 13 g. Ať tak či tak, stále je to až příliš vysoké číslo, které je potřeba postupně snižovat. Příjem soli u mužů je průměrně cca o polovinu vyšší nežli u žen. Velkým problémem je nadměrný příjem soli také u dětí v předškolním a školním věku, kde překračuje konzumace soli doporučené množství až 3x. Průzkumy jídelníčků těch nejmenších prokázaly, že 80 % dětí ve věku 7 - 12 měsíců přijímá o 80 % více soli, než by mělo. Vytváří si tím návyk na slanou chuť, který si nesou i do dospělosti.

Spotřeba soli v ČR meziročně mírně klesá, nicméně i tak dosahuje stále vysokých čísel, což nepochybně zvyšuje riziko hypertenze a tím i jejích komplikací, např. mozkové mrtvice a infarktu. Nejvyšší riziko je u jedinců, kteří již mají krevní tlak významně zvýšený.

Jak jsme na tom v porovnání se světem?

Na následujícím grafu se můžete podívat, jak jsou na tom s příjmem soli jednotlivé části světa, nejhůře jsou na tom asijské státy, Evropa však následuje hned za nimi.

Jak jsme na tom v porovnání s Evropou?

Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 7 a 13 gramy.

Německo, Kypr, Bulharsko a Lotyšsko patří k zemím s nejnižším příjmem soli (6,3 až 7,3 gramů na den), zatímco ČR, Slovinsko, Maďarsko a Portugalsko vykazují zhruba dvojnásobný denní příjem soli.

Jiná studie ukazuje trochu jiné hodnoty - nejnižší příjem v Dánsku, Nizozemí a Belgii (8,3 až 8,8 gramů na den) a nejvyšší příjem v Maďarsku, Slovinsku, Slovensku, Portugalsku a Itálii.

Porovnáním obou studií lze dospět k závěru, že východní a jižní státy vykazují vyšší příjem soli. Je ale potřeba zmínit, že výsledky byly získány různými metodami. Přestože některé metody mají svá úskalí (např. přesnost dat o obsahu soli v polotovarech nebo hotových pokrmech), lze dojít k závěru, že obyvatelé EU překračují doporučený denní příjem soli, který je podle WHO 5 gramů na den. Nicméně se s tím dá něco dělat, jak se ukázalo například v Německu, Rakousku a Švýcarsku, kde se podařilo příjem soli snížit na 6 g.

Pojďte to také v České republice změnit a udělat tak něco pro své zdraví! 


Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 11. 2017 13:14
nejsme zvyklí v rodině moc solit
22. 11. 2017 10:10
To pořadí mne přiliš
nepřekvapuje, souvisí m.j. i s tradicemi ve stravování v jednotlivých oblastech.
13. 11. 2017 19:45
Je pravdou, že manžel solí minimálně 2 x více než já a nedá si říct.
13. 11. 2017 08:22
zajímavé výsledky výzkumů, že solíme hodně mě nepřekvapilo, ale i tak je článek pro mě obohacením
11. 11. 2017 16:09
bude to asi těžké.
11. 11. 2017 06:18
Průmyslová výroba jídel je taky na škodu lidskému zdraví - mělo by se zakročit i tam ohledně receptur a pod. a ne pořád čekat, totéž platí v zemědělství
10. 11. 2017 21:28
Jsem pro začít u sebe.
10. 11. 2017 14:06
Děkuji že velmi zajímavý článek
10. 11. 2017 07:29
Budu se snažit ten Český průměr snižovat..:-)
09. 11. 2017 22:30
Děkuji za informace. Budu se snažit odvykat vyššímu příjmu soli.
09. 11. 2017 20:41
Bude to asi náročné.
09. 11. 2017 20:39
Díky za zajímavý článek.
09. 11. 2017 20:20
asi to nebude lehké změnit, ale určitěje to dobré k zamyšlení a hlavně k akci
09. 11. 2017 18:30
Děkuji za informace.
09. 11. 2017 16:46
No vidím, že můj klid na začátku, že se solí je u mě vše v pořádku, se pomalu rozplývá...ale bohužel výrobce základních potravin neovlivním.
09. 11. 2017 14:33
Nemám představu o množství spotřebované soli,děkuji za informace.
09. 11. 2017 12:33
Těžko říct kolik soli sním v zakoupených potravinách, co přidávám do domácího jídla dokážu zvážit, ale kolik soli je v kysaném zelí či v šumavském chlebu nevím, případně v sýrech atd.
09. 11. 2017 09:45
Na příkladu slaných oříšků a chipsů je vidět, že na slané vzniká závislost jako na sladké, tak proč by to výrobci nevyužili. Já tohle skoro vůbec nejím, ale zajímalo by mě, kolik tak gramů solí mám za den.
09. 11. 2017 09:26
Díky za článek. Německo mě překvapilo s nižší spotřebou soli, protože, co jsem v Německu ochutnala, tak mi připadlo dost slané :-/
09. 11. 2017 09:14
Děkuji za info, od soli stejně jak od cukru si musím pomalu odvykat.
09. 11. 2017 08:47
Poč se nepoučí hlavně výrobci potravin, jeden příklad - solené oříšky, přitom ty nesolené jsou moc dobré, ale daleko hůře se shání a jsou i dražší, než stejné množství solených.
09. 11. 2017 07:42
grafy dobrý, ale čekám na konkrétní obsah soli v potravinách, asi budu překvapena
09. 11. 2017 07:30
Průměry nejsou to podstatné a ani jim moc nevěřím.

Naši partneři