Autor: Ing. Lenka Vymlátilová
Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková
Grilování je neodmyslitelnou součástí léta. S radostí pozorujeme, že grilujete stále zdravěji a repertoár potravin se rozšiřuje. Už to nejsou jen naložené krkovičky a tučné uzeniny, ale na grilech se opéká i zelenina, houby, ryby, kvalitní libové maso. Hitem posledních sezón jsou i veganské alternativy.
Inspirace pro dokonalou grilovačku
1. Správný výběr masa
S rostoucím obsahem tuku roste i energetická hodnota masa, proto fandíme trendu směřujícímu k rybám a libovému masu. Snižujete i riziko vzniku toxických látek z odkapávajícího tuku.
Obsah tuku a energie (hodnoty jsou uvedeny na 100 g masa v syrovém stavu)
Pozn.: Jedná se o průměrné hodnoty, obsah tuku se může lišit kus od kusu.
Druh masa |
Energetická hodnota (kJ) |
Obsah tuku (g) |
vepřová panenka |
480 |
4 |
vepřová krkovice |
930 |
16 |
hovězí libový steak |
580 |
6 |
kuřecí prsa bez kůže |
430 |
1 |
losos |
850 |
12 |
candát |
350 |
1 |
Postřeh z praxe – počítejte s tím, že na grilovačkách sníte nejspíše více než stogramový plátek masa.
I z libového připravíte šťavantou dobrotu
Určitě to chce trochu zkušeností, ale po několika pokusech dokážete ideální teplotu a dobu přípravy dokonale odhadnout. Nenechte se proto odradit prvním třeba vysušeným kouskem.
Pro lepší propojení chutí a zachování šťavnatosti je důležité maso nechat chvíli odpočinout zabalené v alobalu nebo v kastrolku pod pokličkou a nekrájet ho ihned po sundání z grilu.
Krůtí burger se sýrem a zeleninou
Sláva marinádám
Marinády zvyšují křehkost a šťavnatost masa. Kuřecímu masu svědčí jogurtové marinády. Hovězí nakládají nejlepší šéfkuchaři do vodky. Výborné jsou marinády z balzamikového octa nebo citronové šťávy. Alkohol a ocet naleptávají bílkoviny v mase, čímž ho dělají úžasně křehkým a během tepelné úpravy se nakonec odpaří.
Olejové marinády nejsou ideální. Z tuku kapajícího do ohně vzniká řada škodlivých a karcinogenních látek. Jestli chcete olej použít, tak jím potřete až hotové maso.
Recept: Kuřecí prsa v jogurtu s římským kmínem
-
Bílý polotučný jogurt
-
Římský kmín, paprika, sušený česnek, sůl
-
Citronová šťáva
Jogurt smícháme s drceným římským kmínem, červenou paprikou a sušeným česnekem, dle chuti osolíme a můžeme přidat i trochu chilli. Přidáme citronovou šťávu a promícháme. Do připravené marinády naložíme na menší kusy nakrájená kuřecí prsa a necháme do druhého dne v lednici odležet.
2. Hlídáte si kalorie? Pozor na sýry!
Víte, že sýry na gril v množství tuku porazí i prorostlou krkovičku? V praxi vidíme právě u sýrů nejčastěji omyl. Spousta klientů je preferuje před masem s tím, že jsou zdravější a „libovější“.
Na zahraničních trzích jsme zaznamenali light varianty oblíbených sýrů na grilování. Obsah tuku je až o 40 % nižší. Na českém trhu se snad dočkáme v příští grilovací sezóně. Light výjimkou k mání je Hermelín na gril FIGURA, který má ve 100 g o 10 g tuku méně než klasická varianta.
Obsah tuku a energie (hodnoty jsou uvedeny na 100 g)
Pozn.: Jedná se o průměrné hodnoty, hodnoty se mohou lišit dle konkrétního výrobku.
|
Energetická hodnota (kJ) |
Obsah tuku (g) |
Hermelín na gril |
1300 |
27 |
Hermelín na gril FIGURA |
1000 |
17 |
Halloumi |
1350 |
25 |
Sýr na pánev |
1210 |
20 |
Pološtiepok na gril |
1250 |
23 |
vepřová krkovice |
930 |
16 |
3. Grilování po vegansku
Poslední sezóny se na grilech objevují i bezmasé alternativy. Ochutnejte je a udělejte si vlastní názor. Můžete zakoupit již hotové produkty na gril nebo si připravit vlastní. Hádejte, čemu fandíme my.
Počítejte s tím, že za veganské dobroty královsky zaplatíte. Stojí okolo 400–700 Kč / kg. Nejlevněji vychází tofu na gril, okolo 200 Kč / kg. Tofu je na tom nejlépe i nutričně, můžeme ho tedy jako alternativu doporučit, u ostatních výrobků už je třeba koukat na složení.
Základem veganských alternativ je vždy voda, dále rostlinná bílkovina, koření, případně rostlinný olej, samozřejmě zahušťovadla, stabilizátory a další aditiva, bez kterých se výroba rostlinných alternativ neobejde. Nejhůře jsou na tom alternativy mléčných výrobků, a to nejen ve verzích na gril. Tyto výrobky jsou „díky“ svému složení chudé na obsah bílkovin a velmi bohaté na obsah sacharidů a tuků.
Produkt |
Lunter Tofu na gril |
Garden Gourmet Vegan burger |
Pan Hrášek Burger rostlinný |
Bedda Alternativa sýru na gril |
Violife Alternativa sýru na gril |
Složení |
Tofu (voda, sójové boby), marináda |
Voda, sójová bílkovina, pšeničná bílkovina, olej, smažená cibule, škrob, aromata, ocet, stabilizátory, sůl, sladový výtažek z ječmene, regulátor kyselosti |
Voda, hrachová bílkovina, olej, pšeničná bílkovina, ovesná vláknina, škrob, stabilizátor, aromata, sůl, kvasničný extrakt, cukr, fermentovaná rýže |
Voda, kokosový olej, modifikovaný škrob, sůl, aromata, barviva, olivový extrakt
|
Voda, kokosový olej, škrob, sůl, aromata, barviva, vitamin B12 |
Cena za kg (Kč) |
195 |
713 |
520 |
657 |
395 |
kJ/100 g |
640 |
655 |
940 |
1176 |
1130 |
Bílkoviny (g/100 g) |
13 |
17 |
15 |
0 |
0 |
Tuky (g/100 g) |
8,5 |
6 |
14 |
21 |
21 |
Sacharidy (g/100 g) |
4 |
27 |
6,5 |
23 |
21 |
Pozn. Srovnání dle rohlik.cz, nabídka v červnu 2024.
Domácí čočkový burger za 50 kč / kg
Domácí varianta veganského burgeru vychází na pouhých 50 Kč za kilo, pakliže si pomůžete čočkou konzervovanou, cena stoupne na 85 Kč / kg.
Portobello plněné čočkovou směsí
4. Nejlepší přílohou jsou brambory a zelenina
Ze všech příloh obsahují brambory nejméně kalorií a můžete je připravit také na grilu. Začněte je ale dělat s předstihem, protože potřebují více času než maso. Druhou možností je si brambory předem uvařit ve slupce, stačí do poloměkka, a pak jen dogrilovat. Vhodnou volbou k dobrotám z grilu je i celozrnné pečivo nebo chleba.
Bojíte se jíst brambory? Tady o nich najdete vše důležité a opřené o vědecké studie a fakta.
Nezapomínejte na zeleninu, a to jak v podobě čerstvého zeleninového salátu, tak si můžete dopřát i grilovanou. Na gril se nejlépe hodí paprika, cuketa, lilek, rajčata vcelku nebo houby.
Vhodná je i kombinace přílohy se zeleninou – například ve formě lehkého bramborového, těstovinového či kuskusového salátu.
Těstovinový salát s grilovanou zeleninou a uzenou makrelou
Zapečené žampiony s cottage cheese a špenátem
Zapečený lilek s ajvarem a feta sýrem
Salát z grilované zeleniny a žampionů
5. S kečupem, hořčicí nebo dressingem?
Dobře připravené a ochucené maso žádný dressing většinou ani nepotřebuje.
Dressingy ale mohou zpestřit přílohu nebo saláty. Nejlepší variantou jsou domácí dipy z bílého jogurtu, zakysané smetany nebo tvarohu.
K ochucení přidejte čerstvé bylinky, trochu soli, popř. česneku, citrónové šťávy atd. Ani kvalitní majonéza v malém množství jednou za čas není problém nebo můžete lžičku na ochucení přidat do domácího dressingu.
K zelenině se hodí i luštěninové dipy – například hummus. Opět doporučujeme domácí přípravu, ušetříte nejen peníze, ale i spoustu tuku a kalorií.
Obsah energie (hodnoty jsou uvedeny na porci 20 g)
Energetická hodnota (kJ) |
Obsah tuku (g) |
Obsah cukru (g) |
|
kečup |
90 |
0 |
5 |
hořčice plnotučná |
90 |
1 |
2 |
majonéza |
560 |
15 |
3 |
Tatarská omáčka |
330 |
8 |
4 |
majonézový dressing |
460 |
11 |
0,5 |
jogurtový dressing |
60 |
1 |
0 |
Cizrnový Hummus – skvělý doplněk k čerstvé i grilované zelenině
Jogurtový dip ála tatarská omáčka
Pamatujte, grilování nelze označit za 100% dobré nebo špatné. Je jen na vás, jak jej pojmete.
Zajímá vás, jak bezpečně grilovat? Přečtete si článek zde.
Pokud vás k tématu zajímá více informací, můžete zhlédnout online seminář Hubneme a udržujeme váhu zdravě i o prázdninách.
Záznam z webináře naleznete zde.
- Dozvíte se např. konkrétní tipy na potraviny, které si s sebou můžete na dovolenou zabalit.
- Jak se zdravě najíst, aniž byste prostáli dovolenou u sporáku.
- Jak si užít letní grilování a zmrzliny zdravěji.
Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě
Program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.
Kromě celodenního energetického příjmu za vás ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.
>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.