Pod pojmem luštěniny si mnozí představí jen hrách, hnědou čočku a bílé fazole... Luštěnin ale existuje mnoho druhů! A co druh, to trochu jiné složení a jiné spektrum prospěšných látek, a samozřejmě i trochu jiná chuť.
Nezapomínejte proto různé druhy střídat, obohacovat svůj jídelníček a zkoušet nové chutě!
Kolik druhů luštěnin se ve vašem jídelníčku objevuje?
Znáte ještě nějaké další druhy? A který patří mezi vaše nejoblíbenější?
Hodnocení (23 hlasů):
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
25. 09. 2018 18:58
korit: Ano, doplníme později. Kdybychom to napsali hned, tak by to nebyla hádanka :-) Určitě tam nejsou úplně všechny druhy, fazolí existuje ještě více druhů a čočky taky, chybí například žlutá čočka.
25. 09. 2018 12:29
Co takhle doplnit obrázky luštěnin o jejich názvy a charakteristiku ? Třeba u první fotky nevím, jestli jde o hrách nebo soju, každopádně ale fotka soji, nebo žlutého hrachu asi chybí, černou fazoli a tu béžovou s černým poutkem jsem ještě neviděla a u té hnědé s bílým bříškem si nejsem jistá.
25. 09. 2018 05:51
Ani jsem netušila, kolik druhů je, používám červenou a obyčejnou čočku a rádi máme fazolový guláš z velkých tmavých fazolí, občas uvařím hrachovou polévku, cizrnu skoro vůbec.
24. 09. 2018 22:28
Ty černé fazole mám po mamince, každý rok je sázím aby mi zůsalo na semeno, ještě jsem sázela dvoubarevné ale ty jsem nedokázala přechovat ale nikde nejsou ani v Polsku a Poláci mají dost různých semen. Ty černé mají dobrou lusku.
24. 09. 2018 18:00
Luštěniny znám všechny, jen jsem ještě neměla černou čočku. Chystám se na ni :-)
24. 09. 2018 17:42
Já kupovala jen fazole, tedky jsem si ve špižírně udělala celý jeden foch na luštěniny, luš. mouky, lušt. konzervy. Zrovna mi zasobičky docházejí, budu muset luštěniny doplnit.
24. 09. 2018 15:52
Luštěniny znám a kamarádím s nimi. V mém jídelníčku jsou 3 druhy čočky - klasická hnědá, červená a černá, cizrna, hrách a různé druhy fazolí. Nejvíc mi vyhovuje cizrna a čočka. Ty jsou na pořadu dne tak 3 x týdně. A protože jsem člověk aktivní, sáhnu v rámci urychlení stravování po sterilovaných. A využívám i mouky z luštěnin
24. 09. 2018 05:53
Myslím, že všechny tyto druhy nás už navštívily, ale běžně používám tak třetinu z nich. Zkusím počet rozšířit.
24. 09. 2018 05:38
No tak, dalo by se říct že jsem poznala všechny, jen k černé čočce mám trochu nedůvěru - :)))) asi barva, ale všechny nejím
24. 09. 2018 05:10
Myslím že poznám všechby co jsou na obrázku. Nevyužívám je tedy úplně všechny, takže je zase co zlepšovat :-).
A hrách používám spíše ten žlutý, který se dá snadno uvařit do měkka.