Ing. Hana Málková
Bezlepková strava či jen prosté vylučování pečiva je v posledních letech velmi populární. Až třetina Američanů dodržuje preventivně bezlepkovou dietu s domněním, že zhubnou nebo že jim to přinese určité zdravotní benefity. Velmi rozšířené je dodržování bezlepkové diety i v České republice. Zatím však nebyly vědecky prokázané žádné příznivé účinky, které by tato dieta zdravým osobám přinesla.
Jiné je to samozřejmě v případě lidí s onemocněním, které vyžaduje lepek výrazně omezit či z jídelníčku zcela vyřadit. Může se jednat o celiakii, alergii na lepek nebo řadu dalších onemocnění. I tato onemocnění je však třeba rozlišovat a každé má svá pravidla diety. Zatímco při alergii na lepek je nutné ze stravy vyloučit veškerý lepek, v případě celiakie lze tolerovat maximální příjem 20 mg lepku denně. Proto se můžete například setkat s potravinami, které jsou označené za bezlepkové a současně se na obale dočtete, že výrobek může obsahovat stopy lepku. Toto zdánlivě nesmyslné označení je však v pořádku. Celiak může tuto potravinu v přiměřeném množství konzumovat, pokud však máte alergii na lepek, může vám tato potravina již způsobit značné problémy.
Více o jednotlivých druzích onemocnění i lepku jako takovém, se dočtete v tomto článku.
Potenciální benefity bezlepkového stravování
Pokud žádným z onemocnění netrpíte, není důvod pečivo ani lepek ze stravy vylučovat. Potenciální benefity dodržování bezlepkové stravy zdravým lidem ale přinést může - v první řadě je to fakt, že se člověk vůbec zamyslí nad svým jídelníčkem. Často se stává, že díky dietě zařadí nové potraviny, omezí některé z méně vhodných potravin a efekt, ať už v podobě zhubnutých kilogramů nebo zdravotních benefitů, se dostaví. A tento efekt v důsledku celkové změny jídelníčku je pak mylně přisuzován vyřazení lepku.
Při bezlepkové dietě se člověk také pravděpodobně vyhne stereotypu, kdy jí pečivo k snídani, pečivo na svačinu, oběd si dá v lepším případě bez pečiva, následuje po něm ale káva s koláčkem a den zakončí pečivem k večeři. Takto poskládaný jídelníček už je hodně jednotvárný a není v České republice určitě nějakou vzácností. A bezlepková dieta tomuto stereotypu pravděpodobně zabrání, pokud ovšem není klasické pečivo pouze nahrazené bezlepkovým a jídelníček bude pořád stejně monotónní. Kladně lze hodnotit také fakt, že při bezlepkové stravě člověk omezí sladké pečivo a všechny možné sušenky, oplatky a další na cukr a tuk bohaté výrobky. Je k tomu všemu však zapotřebí bezlepková dieta? Nestačilo by jen nad jídelníčkem trochu přemýšlet, dbát na jeho pestrost a omezovat méně vhodné potraviny?
Rizika a nevýhody
Na druhou stranu při dodržování bezlepkové stravy se člověk ochuzuje i o mnoho kvalitních potravin - například celozrnné pečivo, žitný chléb, ovesné vločky atd., které nám mimo jiné přináší i značné množství příznivé vlákniny. V extrémních případech by mohlo dojít také k nedostatku některých vitaminů, zejména sk. B. Chybět ve stravě mohou při nevhodně sestaveném jídelníčku také sacharidy, které jsou důležitým zdrojem energie.
Není třeba asi zdůrazňovat, že bezlepková dieta je náročná pro naši peněženku a určitě je i komplikací při stravování v restauracích či rozhodování v obchodě, kterou potravinu do košíku můžeme vložit a kterou nikoli. Co by za to lidé s celiakií či alergií dali, kdyby mohli žít bezstarostný život bez těchto omezení. :-)
A ještě jedno zásadní negativum bezlepkové diety - pokud ji totiž člověk dodržuje, aniž by měl diagnostikovanou celiakii, a dojde k tomu, že se toto onemocnění u něj rozvine, není možné díky nepřítomnosti protilátek onemocnění diagnostikovat a stanovit tak správnou léčbu.
Obiloviny do jídelníčku zdravého člověka patří
Závěrem lze shrnout, že bezlepková dieta by při vhodně sestaveném jídelníčku sice zdravému člověku neměla nijak uškodit, ale zásadní význam pro zdraví nemá. Ale určitě se můžete inspirovat minimálně tím, že to nebudete přehánět s bílým pečivem, knedlíky, koblihami, sušenkami a dalšími potravinami, které nám kromě koncentrovaného zdroje energie nepřináší mnoho benefitů.
Obiloviny a pečivo je ale součástí našeho jídelníčku již od nepaměti a určitě tam tedy patří, je však důležité ho správně vybírat a konzumovat v přiměřeném množství, což ale víme z několika předešlých článků.
Pokud k tomu nemáte zdravotní důvody, tak je zbytečné pečivo z jídelníčku vylučovat. Proč si zbytečně odpírat ten požitek z čerstvého křupavého chleba? Neříkejte, že si na něm občas rádi nepochutnáte. :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.