Ing. Hana Málková
Co si namazat na chleba s marmeládou, šunkou nebo sýrem? Je lepší lahodné máslo nebo snadno roztíratelný margarín?
Dá se vůbec říct, že je jedna z variant zdravější? Nebo to máme nechat jen na našich chuťových preferencích?
Pokud chceme na výše uvedené otázky správně odpovědět, je dobré nejprve porozumět problematice tuků obecně, doporučujeme přečíst si článek Tuky nevynechávejte, ale vybírejte pečlivě.
Sledujte zastoupení mastných kyselin ve vašem jídelníčku
Jak už všichni dobře víte, všechny tuky (včetně tuku v másle nebo margarínu) jsou složeny z glycerolu a mastných kyselin. Mastných kyselin je několik druhů a ne každá působí v našem organismu pozitivně.
Obecně lze říci, že je žádoucí v našem jídelníčku omezovat zastoupení potravin s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin a dávat přednost těm nenasyceným, které mají pro náš organizmus pozitivní účinky. Vždy je ale potřeba hodnotit komplexně celý jídelníček tak, aby v něm byly jednotlivé mastné kyseliny zastoupeny v doporučeném množství.
Většinu tuku, který zkonzumujeme, přijímáme v potravinách v tzv. skryté formě – například v tučném mase a uzeninách, sýrech, tučných mléčných výrobcích a sladkostech. Tyto potraviny jsou bohaté převážně na tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které bychom měli omezovat. Více o skrytých a zjevných tucích jste se mohli dočíst v tomto článku.
Pokud si uvědomíme, kolik nastřádáme těchto skrytých „špatných“ tuků za celý den z běžného jídelníčku, tak je určitě žádoucí upřednostňovat ve viditelné formě potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které pomohou nepoměr mezi tuky vyrovnat.
Mohou to být rostlinné oleje (řepkový, olivový), které používáme při vaření, nebo právě margarín, který si namažeme na chleba.
V minulosti získal margarín špatnou pověst, což bylo dáno tím, že se při jeho výrobě používaly částečně ztužené tuky, které obsahovaly zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Již dlouhou dobu se však tyto tuky při výrobě kvalitních margarínů nepoužívají, proto můžeme margaríny považovat za vhodnou alternativu másla s lepším nutričním složením. Pokud budete vybírat kvalitní výrobky, můžete mít jistotu, že transmastné kyseliny opravdu neobsahují. Jejich obsah se bohužel na obale uvádět nesmí, ale věnujte pozornost složení a vyhněte se výrobkům, kde byste našli ve výčtu částečně ztužený tuk. Ale dnes už na něj v margarínech opravdu téměř nenarazíte (občas se objevuje v některých sušenkách, polevách či nekvalitních čokoládových výrobcích).
Porovnání nutričních hodnot másla a margarínu
Pokud je vaší snahou hubnout, můžete ocenit, že margaríny obsahují v porovnání s máslem méně tuku, pokud navíc zvolíte variantu light, rozdíl už je opravdu významný. Pozornost věnujte také sloupci SAFA, kde jsou taktéž velké rozdíly.
|
Energie |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
SAFA |
Cukry |
Vláknina |
Máslo |
3100 |
1 |
82 |
1 |
55 |
1 |
0 |
Margarín průměr |
2200 |
0 |
60 |
0 |
18 |
0 |
0 |
Margarín light průměr |
1700 |
0 |
45 |
0 |
10 |
0 |
0 |
Další hodnoty včetně hodnot konkrétních výrobků naleznete v databázi potravin.
Je důležité si pochutnat!
Při rozhodování, zda na pečivo namazat máslo nebo margarín, pochopitelně do hry vstupuje také zásadní faktor a tím jsou chuťové preference každého z nás. Pokud milujete jemnou chuť másla, které se prostě nechcete vzdát, a zároveň máte problém s vlastní chutí margarínu, tak se do něj určitě nenuťte. O to více ale sledujte složení dalších potravin, které jíte během dne, a zkuste nasycené mastné kyseliny, které přijmete v másle, ušetřit jinde. Třeba tak, že si dáte k obědu místo vepřového rybu, a nebo na svačinu místo sušenky hrst ořechů. A k tomu chlebu s máslem si dáte ještě zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem.
Nebojte se vyzkoušet i potraviny, které třeba běžně nejíte - klasické máslo můžete zkusit nahradit ořechovým máslem a na slano je vynikající si na chleba namazat třeba avokádo.
Dobrou volbou a určitým kompromisem může být také kombinace másla a margarínu.
Závěrem už jenom malé shrnutí
Na otázku, jestli zvolit máslo nebo margarín, je třeba pohlížet v kontextu celodenního jídelníčku. Je důležité dodržovat správný poměr tuků, které sníte za celý den. Pokud je váš celkový jídelníček založen na tucích vhodného složení, určitě není problém chléb občas namazat máslem. Každopádně pamatujte, že většinou stále konzumujeme více tuků živočišných, a proto se nebojte zařadit margarín, který je rostlinného původu, má lepší složení mastných kyselin a pomůže nám dosáhnout žádoucího poměru tuků v našem celodenním jídelníčku.
Jezte, co vám chutná, ale snažte se nad skladbou vašeho jídelníčku přemýšlet a postupně ho vylepšovat.
TIP: Pokud si chcete hlídat celodenní příjem tuků, můžete využít program Sebekoučink, který vám jídelníček vyhodnotí.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Koukej na údaj SAFA (tuky xx, z toho SAFA yy) . Čím nižší SAFA, tím lepší.
Dále se dívej, zda není ve složení psáno cosi jako "částečně ztužený tuk". Pokud ano, raději se tomu vyhni, je zde nebezpečí vyšších Trans masných kyselin, než by bylo zdrávo.
A konečně, bude-li tam psáno, že obsahuje omega 3 a omega 6, je to bonus.
Já například používám Floru Original
Je mi třiapadesát a cholesterol mám v normě. (Všechno se na sebekoučinku snažím dodržovat, ale SAFA cíleně ignoruju. :-)
Jenže někde ho nahradit nemůžu - když u vánočního cukroví potřebuju, aby náplň-krém "držel tvar", například do rolády, musím použít máslo. Jinak do pomazánek, a pokud možno i do sladkých náplní a krémů, se snažím dávat margarín.