Plánujete svůj oběd dopředu? Že na to nemáte čas?
Ano, to bývá skutečně častá odpověď mnoha našich klientů, kteří se snaží zhubnout. A často to může být i pravda. Pravdou však také je, že příprava jídla dopředu přináší nakonec tolik benefitů, že se mnohým z nich i přes počáteční nechuť nakonec vyplatí se nad svým časem více zamyslet a nějakou tu krabičku si předem připravit.
Samozřejmě to neznamená, že bez každodenní přípravy vlastního jídla není možné zhubnout nebo si dlouhodobě udržovat váhu. Stejně jako se vším, i zde platí, že není potřeba být 100%.
Pojďme si tedy na úvod shrnout hlavní výhody přípravy obědů do krabiček:
- Oběd si můžete přizpůsobit přímo na míru nejen vašim chutím, ale i individuálním potřebám z hlediska nutričního složení.
- Máte vždy pod kontrolou velikost porce.
- Budete mít perfektní přehled o složení vašeho jídla, můžete si dopřát čerstvé a kvalitní suroviny dle vaší chuti.
- Jídlo budete mít při ruce vždy, když budete zrovna potřebovat.
- Ušetříte čas hledáním vhodné restaurace anebo čekáním na jídlo.
- Ušetříte nějakou korunu z domácího rozpočtu.
Naopak se vyhnete tomu, že budete jídlo řešit na poslední chvíli už celí hladoví a sáhnete nakonec po méně vhodné variantě, která úplně nezapadne do vašeho redukčního jídelníčku.
Jak na rychlou přípravu krabičky?
Příprava oběda do krabičky navíc nemusí zabrat ani tolik času, jak by se mohlo na první pohled zdát!
- Uvařte si k večeři porci navíc a vezměte následující den k obědu.
- Pokud už vaříte (ať už je to večeře nebo víkendový oběd), uvařte vždy porci navíc, tu si zamrazte a využijete později, když nebudete mít čas si jídlo připravit. Zamrazujte jen jídla vhodná ke zmražení – nehodí se například brambory, těstoviny nebo čerstvá zelenina.
- Některá jídla (např. maso nebo omáčku) můžete uvařit ve větším množství a potom zkombinovat s různými druhy příloh a zeleniny, tak budete mít každý den jiný, originální pokrm.
- Velkým pomocníkem může být parní hrnec, do kterého naskládáte jednotlivé suroviny, od masa, zeleniny i přílohy (rýže, bulgur, pohanka…). Suroviny se šetrně připraví všechny najednou a vy jen naskládáte jídlo do krabiček.
- Podobně jednoduchá je i příprava v troubě – můžete takhle najednou upéct v jednom pekáči maso se zeleninou a brambory.
- Přípravu urychlí mražená či sterilovaná zelenina – nemusíte nic loupat, krájet, vařit…
- Mnoho času ušetří i konzervované luštěniny nebo hotové zeleninové směsi (mražené či sterilované).
- Pokud opravdu nestíháte, existují jídla, která připravíte i během 5 minut – například kuskus s tuňákem a zeleninou (můžete mít případně i jako „železnou zásobu“ v práci a připravit na místě).
- Dobře, kuskus zalít horkou vodou je stará známá a ohraná věc. Víte ale, že dnes jsou k sehnání i konzervovaná quinoa nebo vakuovaná uvařená rýže? A že to nemusí být vždy jen konzervovaný tuňák, ale seženete i kvalitní kuřecí a krůtí prsa? Nebo že si můžete pořídit směs zeleniny a brambor v konzervě?
Víte, že si nemusíte dávat k tuňákovi vždy jen kuskus? Zkuste třeba quinou. A víte, že tuňáka vyměníte za kuřecí nebo krůtí prsa? A samozřejmě doplňte zeleninou.
Určitě doporučujeme dávat přednost čerstvým surovinám, ale ne vždycky se nám podaří mít vše nachystáno a občas si můžeme vypomoct i konzervami. Pokud jsou v nich obsažené kvalitní suroviny, není na nich vůbec nic špatného.
Další tipy, jak udělat jídlo z krabičky chutnější:
- Pokud si chystáte salát, dejte si dressing odděleně a přidejte na salát až těsně před konzumací.
- Druhým tipem je dát dressing na dno nádoby, nad něj naskládat zeleninu a před konzumací zamíchat.
- Pokud nemáte rádi „rozmočené“ těstoviny, dejte si je do samostatné krabičky odděleně od omáčky.
- Pohodlné a praktické jsou krabičky, které mají oddělitelné přihrádky a můžete jednotlivé části rozdělit.
- Pokud k dochucení jídla používáte čerstvé bylinky, zabalte si je zvlášť a přidejte až po ohřátí.
- Pokud máte možnost, dejte si jídlo z krabičky na talíř, přece jen je to kultivovanější.
- Pokud budete jíst jídlo přímo z krabičky a v krabičce ho i ohřívat, ujistěte se, že je krabička vhodná pro mikrovlnný ohřev.
Jaké jsou naše tipy na dobrá a rychlá jídla do krabičky?
Buddha bowl z quinoy s vejcem, cizrnou a zeleninou
Batátové kari s červenou čočkou
Rychlý těstovinový salát s brokolicí
Rizoto s tofu, hráškem a cuketou
Pečené rizoto s kuřetem a zeleninou
Těstovinový salát s kuřecími nudličkami, rajčaty a rukolou
Sendvič s trhaným kuřetem a fazolovou pastou
Šunkofleky se zelím
Další tipy na obědy, navíc spočítané v různých energetických hodnotách najdete přímo v našem nutričním programu Sebekoučink v sekci Jídelníčky.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.