Ing. Lenka Vymlátilová
Příprava domácí ovesné kaše vám ráno zabere zhruba 5 minut. Přesto se stále mnoho lidí uchyluje k instantním obilným kaším z důvodu úspory času. Dvě minuty navíc při přípravě domácí kaše se ale vyplatí. Její příprava má řadu dalších výhod, než jsou jen nižší finanční náklady na porci. Například svůj jídelníček ochudíte až o 18 g přidaného cukru.
Obsah cukru v běžně dostupných instantních výrobcích naleznete zde.
|
instantní ovesná kaše |
domácí ovesná kaše |
hmotnost |
65 g + 150 ml voda |
350 g |
složení |
ovesné vločky 56 %, cukr, glukózový sirup, rozinky 5 % (rozinky, slunečnicový olej), sušené mléko plnotučné, bramborový škrob, sušená jablka 3,4 %, skořice 0,3 %, sůl jedlá. Info ze stránek výrobce. |
ovesné vločky 40 g, mléko polotučné 250 ml, jablko 50 g, ořechy 5 g, skořice |
složení - jinými slovy |
porce 65 g: vločky 36,4 g, cukr a glukózový sirup je dvojím názvem stále cukr - cca 13 g, rozinky 3,25 g - tedy asi 3 sušené rozinky, sušená jablka 2,21 g (což odpovídá cca 15 - 20 g čerstvého jablka!), skořice 0,2 g, sůl. Na sušené mléko a bramborový škrob zbývá asi 10 g. |
ovesné vločky cca 5 lžic, hrst ořechů, polovina jablka, skořice 1/3 lžičky, mléko polotučné 250 ml |
příprava |
Sáček se směsí vysypeme do misky a zalijeme 150 ml horké vody. Před konzumací necháme odstát cca 3-5 minut. |
Ovesné vločky nasypeme do hrnce, přilijeme polotučné mléko a na mírném plameni vaříme, dokud kaše nezhoustne. Ozdobíme pokrájeným jablkem, skořicí a ořechy. I s přípravou výroba kaše zabere cca 5 minut. |
energie/porce |
1029 kJ |
1320 kJ |
bílkoviny |
6 g |
14 g |
sacharidy |
46 g |
43 g |
z toho cukry |
18 g, dle složení odhad cca 13 g přidaného cukru, tj. asi 3,5 kostky cukru!! |
16 g (především z jablka a mléka), obsah celkového cukru je sice podobný, ale 0 g přidaného cukru! |
tuky |
3 g |
9 g |
vláknina |
4 g |
7 g |
doba přípravy |
3 - 5 minut (+ čekání na horkou vodu) |
5 minut |
výhody |
▪ jednodušší příprava ▪ méně špinavého nádobí ▪ ideální jako “nouzovka” na dovolenou, cesty, do kanceláře apod. |
▪ kvalitnější nutriční složení: vyšší obsah bílkovin, vhodných tuků, vlákniny, žádný přidaný cukr ▪ dostatečná energetická hodnota snídaně ▪ větší porce a díky nutričnímu složení lépe zasytí ▪ lepší chuť ▪ pestrost - lze střídat různé druhy ovoce čerstvého i sušeného, různé druhy ořechů a semínek, vanilku, skořici, kokos, mák apod., lze střídat i základní obilovinu (různé druhy vloček, jáhly, pohanka, rýžové vločky, apod.) |
nevýhody |
▪ nedostatečná energetická hodnota ▪ nevýhodné nutriční složení - nižší obsah bílkovin, tuků, vlákniny a naopak vyšší obsah přidaného cukru ▪ horší, často nepřirozená, chuť |
▪ o trochu delší příprava ▪ jeden špinavý hrnec navíc ▪ mimo domov nemusí být příprava příliš komfortní |
A jakou kaši si dáte zítra ráno vy?
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Díky za tip. Nějak mě nenapadlo večer vše připravit a ráno v práci hodit na minutku do mikrovlnky.
,nejvíce mi chutná malinová a také borůvková,jak vidím,není to ta nejlepší varianta pro zdravé stravování.Taky je to způsobeno mou pohodlností,jen vysypu polovinu sáčku,přidám horkou vodou a snídaně je v mžiku hotová.Snažím se to vydržet,co jsme 9.1. začali s tímto projektem,ale dá to pěknou práci.
http://carujeme.cz/12-zdravych-ovesnych-kasi-ktere-nemusite-varit/
Momentálně je můj snídaňový favorit, snad ani ne kaše ale pohankové vločky.Ty jen nasypu do vodou zředěného horkého mléka a než si udělám v koupelně obličej, můžu snídat.Když tam vyklopím ještě 1/2 vaničky tvarohu a jablko nebo kiwi, je to ňam a vydrží dlouho bez hladu.