Ing. Hana Málková
Obecně se uvádí, že vlákninu (nestravitelné sacharidy, popř. celulózu či pektin) nedokáže lidský organismus zpracovat. Pravdou ale je, že některé druhy vlákniny mohou být v zažívacím ústrojí zčásti tráveny, a tedy i částečně využity jako zdroj energie. Nicméně o vláknině je třeba mluvit zejména pro pozitivní účinky na naše zdraví, z nich ty nejdůležitější můžeme shrnout následovně:
• Navozuje pocit nasycení – vláknina na sebe v trávicím ústrojí váže vodu, a tak díky jejímu nabobtnání v žaludku dochází dříve k pocitu nasycení. Pokud jíme pomalu (tak, jak máme), snížíme množství zkonzumovaného jídla, tedy i energie.
• Zaručuje pozvolné uvolňování energie – energie se z potravin obsahujících vlákninu uvolňuje pozvolna a díky tomu vede k delšímu pocitu nasycení způsobenému pouze nepatrným výkyvem hladiny krevního cukru (glykemie).
• Zlepšuje činnost střev i konzistenci stolice – bobtná a váže na sebe vodu, tím nutí střevo k činnosti a snadněji tělo zbavuje nestrávených zbytků.
• Čistí trávicí ústrojí chemicky a mechanicky – působí jako živná půda pro tělu prospěšné střevní bakterie (tedy jako prebiotikum) a funguje jako „kartáč“, který čistí střevo.
• Působí preventivně proti onemocnění střev a konečníku (právě díky svému vlivu na čin- nost střev a střevní bakterie).
• Přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Vlákniny bychom měli sníst celkem 30 g denně, což není zrovna málo...
Jak jste na tom s vlákninou vy? Otestujte si svůj jídelníček v Sebekoučinku, který vám příjem vlákniny spočítá!
Ještě vydatnějšími zdroji vlákniny než zelenina jsou celozrnné výrobky, luštěniny a ořechy. Celozrnné pečivo obsahuje průměrně 7 g vlákniny, knäckebrot až 15 g, obilné vločky a müsli obsahují okolo 10 g vlákniny na 100 g. Luštěniny obsahují v suchém stavu průměrně 15 g vlákniny, ořechy okolo 10 g na 100 g.
Kolik vlákniny obsahuje zelenina?
Obsah vlákniny (g/100 g) |
|
Brokolice |
3,0 |
Celer bulva |
4,0 |
Celer řapíkatý |
2,0 |
Cibule |
2,0 |
Cuketa |
1,0 |
Dýně |
1,6 |
Fazolky |
3,5 |
Hrášek |
6,5 |
Chřest |
2,0 |
Kapusta hlávková |
4,5 |
Kapusta růžičková |
4,0 |
Kedlubna |
2,5 |
Kukuřice cukrová |
3,0 |
Květák |
2,5 |
Lilek |
2,5 |
Mrkev |
2,9 |
Okurka salátová |
0,8 |
Paprika |
1,8 |
Petržel |
3,5 |
Pórek |
2,8 |
Rajčata |
1,6 |
Ředkvičky |
1,0 |
Řepa červená |
1,8 |
Salát hlávkový |
1,4 |
Salát ledový |
1,0 |
Špenát |
2,2 |
Zelí hlávkové |
2,5 |
Zelí čínské |
1,5 |
Komentáře je možné psát až po přihlášení.