Množství přijaté energie je samozřejmě přímo úměrné i velikosti porce, kterou sníme. A jaké množství jídla zkonzumujeme v jedné porci je, do jisté míry, dáno i způsobem, jakým se nabízí, servíruje a prodává.Pokud sníme stejné množství jídla v poklusu z umaštěného papíru, zasytí nás psychicky daleko méně, než když ho hezky upravíme, pěkně prostřeme a v příjemné pohodě vychutnáme.
Když si dáme stejné množství jídla na malý a na velký talíř, bude se nám zdát, že na malém talíři je ho daleko více. Množství jídla je totiž ovlivněno spíše dojmem než skutečným množstvím.
Malý kviz!
Tipněte si, kolik gramů přílohy je na obrázcích.
Bramborová kaše Brambory vařené
Hranolky smažené Bramborový knedlík
(Řešení na konci článku)
Princip zdravého talíře
Velmi častým problémem hubnoucích je servírování vhodného množství hlavního jídla.
Dobrou pomůckou nám může být „Princip zdravého talíře“, který pomůže zajistit, aby každé jídlo obsahovalo všechny potřebné živiny, a to ve správném poměru a množství. Můžeme ho využít především při servírování hlavních jídel, ale i snídaní či svačin.
Talíř rozdělíme na pomyslné čtvrtiny. Přitom jedna bude obsahovat potraviny dodávající našemu tělu zejména bílkoviny – tedy maso, ryby, drůbež, druhá přílohu, dodávající našemu tělu především sacharidy (brambory, rýže, těstoviny, pečivo aj.), a zbylé dvě čtvrtiny, tedy zhruba polovina talíře, zeleninu. Možná, že by se někdo mohl pozastavit nad tím, že princip zdravého talíře nepočítá s tuky? Uvědomme si ale, že tuky jsou přirozeně obsaženy v potravinách a používají se při přípravě jídel. Každé jídlo by mělo být doplněno vhodným nápojem.
Ukázky principu zdravého talíře pro jídelníček dětí
Princip zdravého talíře lze modifikovat i pro jídelníček dětí. Talíř lze totiž podobně rozdělit na třetiny, kdy jedna třetina bude náležet bílkovinné složce, druhá složce sacharidové složce a třetí zelenině.
Následující obrázky ukazují, jak lze v praxi princip zdravého talíře využít při servírování pokrmů.
Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro snídani
Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro svačinu
Ukázka principu „Zdravého talíře“ pro oběd nebo večeři
TIP pro hospodyňky!
Při výběru přílohy k vašim pokrmům vsaďte na kvalitu, kterou zaručuje v řetězcích Albert značka Albert Quality. Albert Quality garantuje, že se k zákazníkovi dostanou výrobky kvalitní, čerstvé a chuťově i aromaticky dokonalé.
Řešení tipovací otázky:
Bramborová kaše 200 g
Brambory vařené 200 g
Hranolky smažené 50 g
Bramborový knedlík 90 g
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ten talíř je malý nebo velký? protože u mě 200g brambor vypadá uplně jinak!!!
nejdou vstříc,jak bych potřebovala.
když jsem zkoušela pak potraviny vážit tak to odpovídalo i KJ je to super
Jinak to vypadá báječně,takové rozdělení jsem ještě neviděla děkujeme za něj :)