Ohledně mléka a mléčných výrobků koluje plno mýtů a často se můžete dočíst, že mléko a mléčné výrobky do jídelníčku nepatří. Mléčné výrobky jsou však zdrojem mnoha důležitých živin a je velká škoda se o ně ochuzovat.
Mléko lze považovat za téměř ideální potravinu, protože obsahuje nejen všechny základní živiny, ale i většinu vitaminů a minerálních látek. Mléko je především skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů (A, D a skupiny B) a minerálních látek (především vápníku). Jedná se navíc o nutrienty s vysokou biologickou hodnotou a dobrou vstřebatelností.
V podobě mléka a mléčných výrobků jsme schopni snadno a v dostatečném množství přijímat některé živiny, které bychom z jiných potravin získávali velmi obtížně. Proto by mléčné výrobky v našem jídelníčku neměly chybět.
Ve stručnosti si shrneme, co nám mléko a mléčné výrobky přináší, podrobněji se jednotlivým živinám budeme ještě věnovat v průběhu měsíce.
Bílkoviny
Mléko a mléčné výrobky obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Bílkoviny jsou pro náš organismus nepostradatelné, jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. Mléčné bílkoviny se řadí mezi bílkoviny plnohodnotné, tzn. že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Stravitelnost mléčných bílkovin je přitom velmi vysoká, blíží se 95 %.
Mléčný tuk
Mléčný tuk je nosičem vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E). Mléčný tuk je sice bohatý na nasycené mastné kyseliny, ale podstatnou část tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem. Je proto lehce stravitelný a díky tomu je mléko vhodné i při některých onemocněních a poruchách zažívacího traktu.
Mléčný cukr - laktóza
Mléko obsahuje mléčný cukr laktózu. U řady mléčných výrobků je laktóza nebo její část přeměněna na kyselinu mléčnou. Laktóza je v lidském těle enzymaticky štěpena na glukózu a galaktózu, které jsou dále využívány. U některých osob, které trpí tzv. laktózovou intolerancí, je však funkce tohoto enzymu jménem laktáza narušena. Dochází k přechodu nerozštěpeného cukru laktózy do tlustého střeva, kde začne způsobovat nepříjemné trávicí problémy. Při laktózové intoleranci není nutné z jídelníčku zcela vyřadit mléčné výrobky, ale spíše vybírat ty s nízkým obsahem laktózy. Takovými potravinami jsou například zakysané mléčné výrobky, tvrdé zrající sýry a speciální mléčné výrobky se sníženým množstvím laktózy.
Vápník
Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem cenných minerálních látek, ze kterých je pro lidský organismus nejvýznamnější vápník. Vápník je sice obsažen i v některých rostlinných potravinách (např. ořechy, brokolice, mák), jeho vstřebatelnost je však mnohem nižší kvůli obsaženým antinutričním látkám. Pokud bychom chtěli svůj denní příjem vápníku naplnit pouze těmito potravinami, je to prakticky nemožné. Mléčnými výrobky jsme schopni naplnit svou doporučenou denní dávku vápníku mnohem snadněji než rostlinnými potravinami.
Jód
Kravské mléko v České Republice je také zdrojem jódu. Jód se do mléka dostává cílenou suplementací krmiva dobytka.
Vitaminy
Mléko je především zdrojem vitaminu B2, B12, D a A.
Zvláštní kategorií jsou kysané mléčné výrobky, které přináší ještě řadu dalších pozitiv, více se jim budeme věnovat v samostatném článku.
Světová organizace pro zemědělství a výživu (FAO) doporučuje konzumaci alespoň tří mléčných porcí denně. Znamená to například vypít jednu sklenku mléka, zkonzumovat jeden jogurt a sníst 50 g sýru nebo porci tvarohu.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
1. Nepočítají se mezi zeleninu
2. Zvyšují moji už tak vysokou konzumaci bílkovin
3. V tuku mají dost SAFA.
4. Neobsahují vlákninu.
5. mají i nezanedbatelné množství cukrů.
Body 3 a 5 jsou zčásti odpovědí pro hajekrad, co se sane, když se to s mléčnými výrobky přehání.
Já mám relativně malý kalorický příjem, takže tři "plné" porce (třeba jedna obvyklá porce = jeden malý jogurt 150 g, já mám obvyklou porci 50 g s vločkami)) by na mě byly moc - chyběly by mi jiné složky. Ale tři "své" porce denně mívám, mléko, jogurt nebo tvaroh a sýr.