zdroje: http://mene-solit.cz/, Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny
Smrtelná dávka chloridu sodného se u člověka pohybuje mezi 150 až 280 gramy (zhruba 3 g na kg tělesné hmotnosti). Takovéto množství soli nezvratně změní osmotickou rovnováhu tak, že z buněk unikne příliš mnoho vody.
Tento akutní stav však není příliš reálný a setkáváme se spíše s dlouhodobým zvýšeným příjmem soli, který přispívá ke vzniku řady onemocnění.
Nejzávažnějším důsledkem nadměrného příjmu sodíku je vznik hypertenze – neboli vysokého krevního tlaku.
Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána. U populací s denním přívodem soli do 3 gramů, je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem. Naproti tomu u populací s přívodem soli nad 6 gramů, je vzestup tlaku závislý na přívodu soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení soli o 3 gramy denně ke snížení systolického tlaku o 5 až 7 torrů a mozkových příhod o 13 %. Doporučená spotřeba soli dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je u rizikových pacientů (diabetici, hypertonici) jen 3 gramy soli za den oproti 5 gramům u zdravé populace.
Vztah mezi výší příjmu sodíku a krevním tlakem je ovlivněn i geneticky, neboť v populaci existuje jisté procento lidí „rezistentních“ vůči jakémukoli množství přijímané soli a hypertenze se u nich ani při vysokém příjmu soli neprojeví. A určitá skupina hypertoniků nereaguje na snížení přívodu soli snížením krevního tlaku. Proto je třeba k hypertonikům přistupovat individuálně.
Z hypertenze následně plyne riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, především ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody.
Existují však i další onemocnění, jejichž vznik může mít příčinu v nadměrné konzumaci soli:
Osteoporóza
Mnoho studií prokázalo, že dlouhodobě zvýšená konzumace soli může vést k odbourávání kostní hmoty a ke vzniku osteoporózy, převážně u predisponovaných osob. Strava bohatá na sodík zvyšuje vylučování vápníku močí. Zvýšený přívod sodíku vede k jeho zvýšené exkreci a současnému vylučování i dalších minerálních látek. V případě vápníku v rámci kompenzace jeho zvýšené exkrece dochází k vzestupu absorpce ve střevě, ale zároveň se postupně odbourává kostní hmota. To vše se odehrává ve snaze o udržení stálé hladiny vápníku v krvi.
Rakovina žaludku
Nádorové onemocnění jako takové představuje multifaktoriální onemocnění, avšak korelace mezi způsobem stravování je jasná. Mezi rizikové faktory nádoru žaludku patří infekce bakterií Helicobacter pylori, nadměrný přívod soli, alkoholu, možná i kávy a černého čaje, nedostatečný přívod kyseliny askorbové (vitaminu C) a karotenoidů. Experimenty na zvířatech ukazují, že samotná sůl může způsobit poškození žaludeční sliznice a vyvolat tak gastritidu, až vznik rakoviny. U lidí jsou výsledky studií komplikovanější, jelikož nadměrná konzumace soli často souvisí s vysokou spotřebou technologicky upravených a konzervovaných potravin, které obsahují nitrosaminy, jež představují potvrzený rizikový faktor vzniku rakoviny. Sůl sama o sobě není karcinogen, může však zvýšit citlivost organismu k jiným karcinogenům. Strava bohatá na ovoce a zeleninu a snížení obsahu kuchyňské soli v konzervovaných potravinách se jeví jako vhodná primární prevence nádoru žaludku. Dále lze hovořit o redukci stresu, zanechání kouření a o včasné diagnostice a léčbě infekce bakterií Helicobacter pylori.
Astma
Byl prokázán pozitivní vztah mezi výskytem astmatu a spotřebou soli v jednotlivých regionech. Mechanismus účinku soli spočívá ve vlivu na krevní tlak a dále ve zvýšení reaktivity hladkého svalstva dýchacích cest. Provedená studie u astmatiků ukázala, že redukce soli ve stravě zlepšila zdravotní stav. Odtud pochází domněnka, že strava s omezením soli může mít pozitivní vliv na pacienty s astmatem a může pomoci redukovat množství užívaných léků. Některé studie potvrdily zlepšení astmatu po snížení přívodu sodíku, ale přehledová studie z roku 2011 tento vztah nepotvrdila.
Ledvinové kameny
Nadměrný přívod soli způsobuje zvýšení průtoku krve ledvinami a rychlosti glomerulární filtrace. Experimentální studie ukazují zvýšení glomerulárního tlaku. Výsledkem je, že vysoká konzumace soli způsobuje u pacientů s renálním postižením rychlejší zhoršení stavu nejen samotným vlivem na krevní tlak, ale i přímým působením na hemodynamiku (fyzikálních vlastností krve a cév na tlak krve a její proudění cévami) ledvin. Z redukce přijaté soli mohou těžit i lidé s ledvinovými kameny, u nichž se projevuje idiopatická hyperkalciurie (zvýšená hladina vápníku v moči). Snížení soli ve stravě vede k nižší exkreci sodíku a tím i ke snížení vylučovaného vápníku. Důsledkem toho je snížené riziko vzniku ledvinových kamenů.
Zvýšený příjem soli také nepřímo souvisí se vznikem nadváhy a obezity, více v článku zde.
Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku
Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.
Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.
>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.