Minulý týden jsme se věnovali jednotlivým jídlům v rámci celého dne a ukázali si, jak lze v každém jídle podíl vlákniny poměrně jednoduše zajistit. Tento týden bude téměř celý věnovaný pečivu, jelikož právě pečivo se může na celkovém denním příjmu vlákniny značně podílet. To ovšem pouze v případě, že zvolíte to správné. Tak se pojďme na ten správný výběr pečiva podívat. A začneme rovnou tím na vlákninu téměř nejbohatším - knäckebrotem.
Knäckebröt je tenké, suché a křupavé pečivo, jedna z nejtypičtějších potravin skandinávských zemí, vyrobená především ze žitné mouky. Stal se populárním hlavně v armádě, ve školách a poté se rozšířil do všech domácností, a to díky své trvanlivosti, velice nízké hmotnosti a praktickému balení, které je vhodné také na cestování.
Knäckebröt jako takový je známý již více než tisíc let, kdy se využíval, právě pro svou až několikaměsíční trvanlivost, jako svačina na Vikingských lodích známá pod názvem „lodní sušenka“ nebo „mořská sušenka“. Tradiční receptura obsahovala pouze celozrnnou žitnou mouku, sůl a vodu. Dnes je recept obohacen také o další druhy mouk, různé druhy koření, semínek, kvasnice nebo kvásek, a tak si můžete vybrat z mnoha druhů výrobků ten, který bude nejvíc chutnat právě vám.
Skandinávské pečivo po celém světě ale prosadila teprve značka Wasa, která vznikla roku 1919, kde jinde než ve Švédsku. Věděli jste, že švédové snědí více knäckebrötů než jakýkoliv jiný národ na světě? Je to dokonce více než 4 kilogramy na osobu za rok.
Značka Wasa ale za dobu své téměř stoleté existence neusnula na vavřínech a křupavé výrobky naleznete dnes již v řadě příchutí a s odlišným poměrem ingrediencí. Co mají ale všechny tyto výrobky společné je skvělé nutriční složení a vysoký obsah vlákniny, průměrně je v knäckebrotech obsaženo cca 15 g vlákniny na 100 g, ale můžete najít i produkty, ve kterých je obsaženo více než 20 g vlákniny.
I mezi knäckebroty stejně jako v jiných potravinových kategoriích existují rozdíly, proto se opět držte pravidla, že je důležité sledovat údaje na obale a vybírat kvalitní produkty, mezi které patří právě třeba zmíněná tradiční Wasa.
Například křupavé žitné krekry Wasa Original crisp jsou tvořeny čistě z žitné mouky a jejich konzumace tak přináší veškeré benefity s žitnou moukou spojené. Významný je především obsah vlákniny, té krekry obsahují 19 g na 100 g. Jedná se jednak o nerozpustnou vlákninu, která pozitivně ovlivňuje činnost trávicího traktu, čistí stěny tlustého střeva a tím snižuje riziko nádorového onemocnění, ale žitná mouka se také vyznačuje obsahem pentosanů, které se řadí mezi vlákninu rozpustnou. Rozpustná vláknina má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu a působí v prevenci vzniku diabetu II. typu.
Velkou výhodou knäckebrotů je také fakt, že jsou velmi lehké a můžete jich proto na množství sníst více, což vás pravděpodobně také více zasytí. 3 plátky krekrů Wasa Original crisp jsou stejně energeticky vydatné jako jeden krajíc běžného chleba, ale tělu, narozdíl od běžného pečiva, dodají 4,5 g vlákniny. Mohou proto sloužit jako vhodná svačinka nebo jako součást hlavních jídel.
Využití knäckebrötů je však mnohem všestrannější a nemusíte se bát je využít i jako surovinu při přípravě sladkých i slaných pokrmů, a to dokonce i teplých. Jídlo tak vždy obohatíte o cennou vlákninu.
|
|
Domácí snídaňová směs z Wasa knäckebrötů se skořicí a semínky (40 g) - recept naleznete zde |
Klasické zapékané müsli (40 g) |
Energetická hodnota: 730 kJ |
Energetická hodnota: 740 kJ |
Bílkoviny: 7 g |
Bílkoviny: 4 g |
Tuky: 9 g |
Tuky: 6 g |
Sacharidy: 15 g |
Sacharidy: 26 g |
SAFA: 1,0 g |
SAFA: 2,5 g |
Cukr: 1,2 g |
Cukr: 9,2 g |
Vláknina: 8,4 g |
Vláknina: 2,4 g |
|
|
Wasa „jablečný koláček“ s tvarohem a rozinkami - recept naleznete zde |
Jablečný závin |
Energetická hodnota: 790 kJ |
Energetická hodnota: 1650 kJ |
Bílkoviny: 7 g |
Bílkoviny: 7 g |
Tuky: 1 g |
Tuky: 16 g |
Sacharidy: 38 g |
Sacharidy: 56 g |
SAFA: 0 g |
SAFA: 6 g |
Cukr: 19 g |
Cukr: 17 g |
Vláknina: 5 g |
Vláknina: 2 g |
zdroj: feedfeed.info |
zdroj: food.com |
Obložená Wasa s vejcem a ředkvičkami |
Obložený bílý chléb s vajíčkovou pomazánkou |
Energetická hodnota: 650 kJ |
Energetická hodnota: 1350 kJ |
Bílkoviny: 10 g |
Bílkoviny: 10 g |
Tuky: 6 g |
Tuky: 14 g |
Sacharidy: 13 g |
Sacharidy: 36 g |
SAFA: 2,1 g |
SAFA: 4,2 g |
Cukr: 1,5 g |
Cukr: 4,1 g |
Vláknina: 5,2 g |
Vláknina: 1,9 g |
Nebojte se experimentovat s knäckebröty i při vaření a pečení, vyzkoušejte například výborné Americké masové kuličky nebo třeba Nepečený cheesecake s lesním ovocem. Možností je ale opravdu spoustu.
Pokud vám vadí "tvrdost" knäckebrotů, namažte je půlhodinky před konzumací nějakou dobrou pomazánkou a nechte knäckebroty zvlhnout. A nebo knäckebroty potřete rajčatovou omáčkou, přidejte další libovolné ingredience a dejte zapéct - inspiraci naleznete například zde. Dobrou chuť!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Jako dospělá už jsem je nejedla, protože byly na mě moc tvrdé.
V březu jsem si přinesla balík Wasa jako výhru za únor, což byl skvělý start do měsíce vlákniny. (Hanko, opravdu jste tam u vás nijk neovlivnili ten losovací aparát? :-)
Nejdřív z toho balíku zmizely sendviče - nazvala bych to slanými plněnými oplatkami se sýrovou a rjčato-bazalkovou příchutí. Vzhledem k té náplni asi o něco tučnější, ale moc dobré.
Tvrdost knackkebrotů jsem vyřešila tím, že si je na "hladké" straně namažu tenoučkou vrstvou flory, pak chleba v ruce otočím a tu "dolíčkovanou" stranu poleju lžičkou nebo dvěma vody (hm, ve skutečnosti používám čaj, který permnentně mám v hrnu nebo v konvici na stole), rozetřu a chviličku počkám, až se vsákne, a pak ještě nechám na talířku pár minut odležet (třeba než si udělám rajčatový salát).
Jednou, když jsem zápasila s přemírou tuků a bílkvin a potřebovala jsem dohnt sacharidy, jsem si ho jen tak rozdrobila přímo do toho rajčatového salátu místo ovesných vloček (které mají víc tuku i bílkovin) a nebylo to špatné. Akorát to pochopitelně chtělo víc zalít vodou.
připadat jako mlsajici Viking.