autor: Karolína Fourová
Snídaní začíná den, a proto je důležité organismu dopřát dostatečnou energii, aby mohl správně fungovat. A to ne energii ledajakou, důležité je dbát i na správné zastoupení živin. Snídaně by měla obsahovat především zdroj sacharidů, ideálně komplexních, přiměřený podíl bílkovin a kvalitních tuků, ovoce a dostatečné množství tekutin.
Pravidelné vynechávání snídaně obvykle souvisí s obecně nevhodnými návyky, jako je celkově horší skladba stravy a nižší frekvence fyzické aktivity, což může vést u dětí i dospělých k vyššímu výskytu nadváhy a obezity a vyššímu riziku kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Vynechaná snídaně může také ovlivnit skladbu jídelníčku po celý zbytek dne. Nedostatek energie po ránu se často kompenzuje větší konzumací v průběhu dne. Studie prokázaly, že lidé, kteří vynechávají snídaně, mají vyšší denní příjem tuků, cholesterolu a energie a nižší příjem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, než lidé, kteří pravidelně snídají.[1]
Ve většině případů, které hodnotily studie zaměřené na toto téma, bylo vynechávání snídaně spojeno s přibýváním na váze, a to především u dětí, mladistvých a mužů.[2] Při studii deset náhodně vybraných štíhlých žen dva týdny snídalo a následně dva týdny snídani vynechávalo. Během dní bez snídaně byl jejich denní příjem energie prokazatelně vyšší. Na konci fáze vynechávání snídaně měly ženy zapojené ve studii na lačno vyšší celkovou hladinu LDL cholesterolu, než tomu bylo po fázi, kdy pravidelně snídaly.[3]
Pokud patříte mezi ty, kteří dopřávají sobě i svým dětem snídani každý den, jistě máte pocit, že chutnými snídaňovými cereálními výrobky spolu s mlékem, jogurtem, ovocem a dostatečným množstvím tekutin přinášíte své rodině na stůl to nejlepší. Ovšem někdy se snídaňové křupinky nebo zapékané müsli pod lákavým obalem mohou rovnat spíše pochutině než pokrmu vhodnému pro začátek dne.
Snídaňové produkty pro děti i dospělé jsou v mnohých případech plné přidaných cukrů, tuků, ale i soli, a tak můžete vy i vaše ratolest přijmout během snídaně více energie z jednoduchých živin, než byste očekávali, a naopak potřebné příznivé živiny do těla nedostanete. Tyto produkty často nejsou tvořeny ani celozrnnými obilovinami, schází jim tedy schopnost řádně zasytit a chybí i další výhody plynoucí z konzumace celozrnných výrobků. Častá doporučení – vyměňte slazené cereálie za ovesné vločky, jsou sice z nutričního hlediska zcela na místě, nicméně ne každému bude toto doporučení po chuti, a zejména u dětí můžeme narazit. Proto je vždy vhodné hledat nějaký kompromis – abychom si pochutnali a zároveň tělu dodali příznivé živiny. Při jakékoli změně návyků je také důležité nezapomínat na metodu postupných kroků, jen tak se nám u ní podaří dlouhodobě vytrvat.
Pro ty, kteří si rádi občas dopřejí snídani v podobě cereálních kroužků s medem CHEERIOS od Nestlé a chtějí dodat svému organismu dostatečné množství komplexních sacharidů a dalších prospěšných látek, přichází společnost Nestlé na trh s produktem CHEERIOS OATS, který spojuje oblíbené kroužky CHEERIOS s lahodnými lupínky s obsahem celozrnných ovesných vloček. CHEERIOS OATS obsahují 74 g celozrnných cereálií na 100 g výrobku, přičemž 63 g představují celozrnné ovesné vločky. Díky tomu mají vysoký podíl vlákniny, vitaminy skupiny B, mimo to jsou obohaceny o vápník a železo. Oves, v CHEERIOS OATS bohatě zastoupený, je jednou z nejvhodnějších obilovin, kterou lze snídat. Je právem považován za velmi kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, jelikož obsahuje široké spektrum aminokyselin. Navíc konzumace ovesných produktů má díky obsahu beta glukanů příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu*. Více informací o funkci beta glukanů a správně nutričně vyvážené snídani se dozvíte v časopisu Pochutnej si se STOBem č. 55 nebo na stránkách Nestlé.
*Denní konzumace 3 g ovesných beta glukanů přispívá ke snížení hodnoty cholesterolu v krvi. Vysoký obsah cholesterolu v krvi je rizikovým faktorem při vzniku koronárních onemocnění. Existuje vice rizikových faktorů a změna jednoho z nich může a nemusí mít příznivý účinek. Proto je nutné pamatovat na důležitost zdravého životního stylu a vyvážené stravy.
[1] TIMLIN, Maureen T.; PEREIRA, Mark A. Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases. Nutrition reviews, 2007, 65.6: 268-281.
[2] HEIJDEN, Amber AWA, et al. A prospective study of breakfast consumption and weight gain among US men. Obesity, 2007, 15.10: 2463-2469
[3] FARSHCHI, Hamid R.; TAYLOR, Moira A.; MACDONALD, Ian A. Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. The American journal of clinical nutrition, 2005, 81.2: 388-396.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.