Ing. Hana Málková
Jak připravit štědrovečerní večeři zdravě? A má vůbec smysl ji "zdravě" připravovat?
Štědrovečerní večeři si především užijte. V tento výjimečný čas si raději bez výčitek pochutnejte na tom, co máte opravdu rádi (samozřejmě v rozumném množství). Pokud smaženého kapra s bramborovým salátem milujete a dopřejete si ho jednou za rok, určitě po tom nepřiberete a není třeba si lámat hlavu s tím, kolik kalorií jste přijali.
Na štědrovečerní večeři si naplánujte zvýšený kalorický příjem a bez výčitek si pochutnejte. Není nutné vždy hledat nějaké méně energetické náhražky.
Pokud si však pochutnáte i na zdravějších alternativách a po tradičním pojetí by vám bylo spíše těžko, tak klidně připravte dietnější varianty. Pokud si ale potrpíte na tradiční chutě a nějakými náhražkami byste se cítili ošizeni, pak je lepší varianta si pochutnat na menší porci tradičního, byť kaloričtějšího pokrmu.
Na druhou stranu je zbytečné, abyste se přejedli tak, že vám bude těžko a ve výsledku si stejně s těžkým žaludkem večer s blízkými neužijete. Takže opět je potřeba si najít nějakou zlatou střední cestu.
Zvýšený příjem můžete vykompenzovat třeba tak, že ještě než začnete se všemi přípravami, tak vyrazíte s rodinou třeba na procházku nebo vymyslíte jinou sportovní aktivitu. A když to vychodíte až druhý den, tak se taky nic nestane. :-)
Pokud byste se rozhodli pro variantu, že večeři přece jenom trochu odlehčíte, přikládáme pár tipů i s ukázkovými výpočty.
Bramborový salát
- Vynechejte majonézu nebo její část - nahradit se dá zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo třeba cottagem, kdo lpí na majonéze, může využít odlehčených majonéz light, vyzkoušet můžete i lehký bramborový salát s octovou zálivkou
- Do salátu není nutné přidávat uzeniny ani vajíčka - bílkoviny už jsou v dostatečném množství obsažené v kaprovi nebo řízku, se kterými salát většinou podáváme
- Zvyšte množství zeleniny - použijte větší množství mrkve, hrášku, celeru a další zeleniny, kterou do salátu běžně dáváte
Smažený kapr
Nejvíce se energeticky na smaženém kapru podílí tuk, který do sebe kapr nasaje při smažení. Je několik variant, jak tuk ušetřit:
- připravte si hrnec s vařící vodou a osmaženou porci kapra do ní ihned na zlomek vteřiny ponořte, kapr na chuti nic neztratí a budete překvapeni, kolik tuku ve vařící vodě zůstane
- vysajte část tuku z kapra ubrouskem
- kapra jemně potřete mašlovačkou tukem (skvělé jsou i oleje ve spreji) a místo smažení na pánvi ho upečte v troubě (můžete kapra obalit klasicky v trojobalu nebo nechat na přírodno, k ochucení využijte například bylinky, sůl a citronovou šťávu)
- Kapr je poměrně tučná ryba a pokud ho nahradíte například candátem, tak taky nějaký ten tuk ušetříte, nicméně po měsíci ryb moc dobře víte, že rybí tuk není třeba až tak omezovat. :-)
A kolik energie obsahují různé varianty kapra se salátem?
Sice jsme na začátku zmiňovali, že není nutné počítat kalorie, což stále platí, nicméně pro představu jsou čísla vždy vítaná.
Pozn.: Hodnoty jsou spočítané na poměrně velkou porci, počítá se tedy s tím, že si přidáte :-)
Smažený kapr s bramborovým salátem dle klasické receptury = 4300 kJ
smažený kapr (150 g) = 1700 kJ, bramborový salát (400 g) = 2 600 kJ
"Smažený" kapr v troubě s jogurtovým bramborovým salátem = 2300 kJ
kapr s malým množstvím tuku (150 g) = 1100 kJ, bramborový salát (400 g) = 1 200 kJ
(v bramborovém salátu je místo majonézy použitý jogurt, kapr je obalený klasicky v trojobalu, potřený tukem a upečený v troubě)
Pečený kapr s lehkým bramborovým salátem = 1800 kJ
pečený kapr (150 g) = 800 kJ, lehký bramborový salát (400 g) = 1000 kJ
Vyzkoušet můžete i pečené kapří hranolky, recept najdete ve vánočním čísle časopisu Pochutnej si se STOBem, který si můžete zdarma stáhnout zde.
Pokud vás však tyto alternativy neuspokojí, na štědrý večer si dejte klidně klasiku a tyto tipy třeba využijete v jiném období roku.
Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť!
A nezapomeňte se v komentářích podělit o své zkušenosti, jak připravujete štědrovečerní večeři vy. :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.