I když si zrovna jídlo nestíháte připravit, nebo máte jednoduše chuť zajít si do dobré restaurace, a přitom nechcete vybočit ze svého zdravějšího režimu, nemusíte se bát, že zůstanete u suchého salátu.
I v restauraci je možné se kvalitně a zdravě najíst. Jen je potřeba vědět, jaká jídla preferovat, a co raději na jídelním lístku přehlédnout. Obecné rady se můžete dočíst zde.
Jak vybírat přílohy?
Přílohy jsou bohatým zdrojem sacharidů, a je proto potřeba si u nich hlídat velikost porce, určitě je ale ani při hubnutí úplně nevylučujte.
Pozor si dejte zejména na smažené přílohy, které mohou na 100 g obsahovat až 1500 kJ!
Vhodné přílohy |
vařené brambory - dejte pozor na vydatné omaštění máslem |
šťouchané brambory a kaše - dají se připravit i zdravě, avšak pozor na často přidávané suroviny jako je máslo, sádlo, smažená cibule, slanina aj. |
vařená rýže – nejlepší volbou je rýže celozrnná, natural, rýže indická a Basmati, které mají nižší glykemický index |
pohanka |
bulgur |
quinoa |
kuskus - nejlépe celozrnný |
těstoviny – nejlépe celozrnné, pozor si dejte na smažené nudle |
gnocchi – bohužel gnocchi a těstoviny bývají často připravovány v kombinaci s tučnými smetanovými omáčkami, což není ideální volba, proto vždy zjišťujte, v jaké podobě jsou servírovány |
knedlíky – při hubnutí a nižším energetickém výdeji maximálně 2-3 ks |
celozrnné pečivo |
tortilla - nejlépe celozrnná |
luštěniny |
Nevhodné přílohy |
smažené hranolky |
smažené krokety |
americké brambory |
bramboráčky |
smažené topinky (poproste o topinky připravené nasucho) |
bramborový salát s majonézou |
Jak vybírat vhodný zdroj bílkovin?
Bílkoviny jsou důležité z mnoha důvodů, mimo jiné i proto, aby vás jídlo dostatečně zasytilo, proto na ně určitě nezapomeňte. Nemusí mít každý den jen podobu masa, ale nebojte se vyzkoušet i různé rostlinné zdroje bílkovin. Nabídka vegetariánských restaurací už je poměrně široká, a i v běžných restauracích snad už nebývá jediným bezmasým jídlem smažený sýr.
Vhodné zdroje bílkovin |
libové drůbeží maso – krůtí či kuřecí prsa (v množství do 150 g), v případě kuřecího či krůtího stehna jezte maso ideálně bez kůže. |
libové hovězí maso - hovězí zadní, roštěná, svíčková (pozor na gramáž, i zde na hlavní chod postačí množství do 150 g) |
libové vepřové maso - vepřová panenka, pečeně, kýta (opět v množství do 150 g) |
ryby - zde se nebojte vybrat i tučnější druhy (např. losos), dbejte ale na kvalitu a vyvarujte se smaženým úpravám (prsty, filé) |
další druhy libového masa - zvěřina, jehněčí, skopové, králík |
vejce – pozor na typ úpravy, nejlepší jsou vejce vařená (například jako doplněk zeleninového salátu) |
rostlinné bílkovinné zdroje - tofu, tempeh, robi, šmakoun, luštěniny (cizrna, fazole, čočka, hrách) |
Nevhodné zdroje bílkovin |
Všechna masa, která budou připravena smažením, v těstíčku, trojobale, listovém těstě apod. |
tučné vepřové maso - vepřový smažený řízek, vepřová krkovice, vepřový bůček, žebra, koleno, ovary, jitrnice |
tučné hovězí maso |
tučná drůbež - kachna, husa s kůží |
tučné uzeniny - slanina, klobásy, párky, špek, špekáčky, paštiky |
mletá masa - sekaná, karbanátky, čevapčiči, hamburgery (ačkoli byste si doma mohli udělat i mleté maso v lehce stravitelné verzi, v restauraci se setkáte spíše s variantou obsahující vysoké množství tuků) |
tučné sýry - čedar, ementál, eidam 45%, plísňové sýry - hermelín, camembert, roquefort, niva apod. |
Jak vybírat v italské restauraci?
Vhodné pokrmy |
těstoviny/gnocchi s rajčatovou omáčkou (nebo jinou zeleninou) a libovým masem, rybou nebo mořskými plody |
velký zeleninový salát s libovým masem (kuřecí prsa, ryba, krevety apod.) a kouskem pečiva |
kousek libového masa nebo ryba se zeleninou a vhodnou přílohou |
Nevhodné pokrmy |
těstoviny/gnocchi se smetanovou nebo sýrovou omáčkou |
těstoviny/gnocchi bez zeleniny a zdroje bílkovin (např. aglio olio) |
salát bez zdroje bílkovin |
pizza (pokud toužíte po pizze, nedávejte si pizzu se smetanovým základem a ideálně si ji dejte s někým napůl) |
Jak vybírat v asijských a dalších restauracích se zahraniční a exotickou kuchyní?
Zpestřete si jídelníček návštěvou indické, thajské, vietnamské nebo jiné cizokrajné restaurace, i zde však dbejte na správný výběr.
Vhodné pokrmy |
nesmažené nudle, rýže s libovým masem/tofu/rybou/vejcem a zeleninou - pozor ale na velikost porce (běžná porce hlavního jídla v čínské nebo vietnamské restauraci může mít až 5000 kJ!) |
vietnamské a další asijské polévky s libovým masem/vejcem/tofu (např. pho, ramen) - pozor na množství nudlí (běžná porce polévky pho může mít vzhledem k velké porci nudlí okolo 3500 kJ) |
nesmažené závitky, knedlíčky s libovým masem a zeleninou |
sushi |
indická kuchyně - libové maso s omáčkou a zeleninou, luštěninové směsi s rýží (pozor na tučné druhy mas a tučné omáčky) |
Nevhodné pokrmy |
smažené nudle, rýže |
nudle, rýže s tučným/smaženým masem, s tučnými omáčkami (se smetanou, kokosovým mlékem) |
smažené závitky |
Komentáře je možné psát až po přihlášení.