Karolína Fourová
Je to téměř 70 let, co se staly lednice a mrazáky samozřejmostí. Tato „revoluce“ umožnila uchovávat čerstvé potraviny v našich domovech, což je příčinou nejen většího pohodlí, ale také menšího plýtvání potravinami a uspoření peněz. Také nám to dalo možnost volby, zda si v supermarketu koupíme zeleninu čerstvou nebo mraženou. Mnohdy se na mražené potraviny pohlíží jako na cestu, jak si zjednodušit bytí v kuchyni, na potraviny méně živinově hodnotné a průmyslově zpracované, nebo dokonce druhojakostní. Je to ale skutečně tak? Povědomí o skutečné hodnotě mražených potravin se v poslední době čím dál více rozšiřuje a ty se tak stávají běžnou součástí moderního života většiny z nás.
Domnění, že čerstvá zelenina je lepší, je naprosto přirozené. Tento předsudek pochází ze zakořeněné představy, že zmrazené potraviny jsou z velké části polotovary pro jedince, kteří neholdují zdravému životnímu stylu, a pro lenochy, kteří v kuchyni neradi tráví hodiny nad přípravou skutečně domácích poctivých pokrmů. Avšak nenechte se zmást, mnohdy jsou potraviny zamrazené mnohem čerstvější než ty, které si koupíte v oddělení s čerstvým ovocem a zeleninou.
Většina nabízené zeleniny totiž neroste v naší zemi, a to buď vůbec, nebo pouze v omezeném množství a pouze v sezoně. Pokud si prohlédnete cedulky s místem původu u jednotlivých druhů zeleniny v supermarketu, jistě naleznete, zvláště během zimních měsíců, především země, jako je Španělsko, Itálie nebo Maroko. Taková zelenina musí být převezena do supermarketů v časovém horizontu dvou dnů až dvou týdnů. Během dopravy je zelenina vystavena působení kyslíku, zvýšené teplotě a světlu, a může tak přicházet o vitaminy a některé antioxidanty, z nichž například biologicky cenné anthokyany (fialová a červená barviva) jsou právě v teple, ale i světle nestabilní.
Většina potravin ztrácí v důsledku přítomnosti kyslíku na obsahu vitaminů během skladování, a to v řádu několika hodin až dní. Výsledky některých studií uvádějí, že například hrášek ztratí více než polovinu obsahu vitaminu C během 48 hodin od sklizně. Zelenina, která je importována ze zahraničí, se tak dostává na naše stoly již ochuzená o určité množství vitaminů a dalších cenných látek, ale také o část chuti a vzhledu. Jistě se vám stalo, že jste nutně potřebovali ledový salát a marně jste se přehrabovali mezi řadou nahnilých a unavených hlávek.
Čerstvější než čerstvá
Výhoda mražené zeleniny Bonduelle Vapeur tkví v tom, že se zelenina nemusí sklízet nedozrálá, jako v případě mnohé čerstvé zeleniny, ale v nejvyšší fázi zralosti, kdy je obsah nutričně cenných látek nejvyšší. Poté je zelenina omyta a blanšírována v páře.
Díky blanšírování jsou z produktů odstraněny zbytky nečistot a případných mikroorganismů a eliminují se enzymy, které mohou působit na snížení podílu živinu a změnu chuti, textury nebo barvy produktu. Eliminují se také antinutriční látky, které mohou omezovat vstřebávání některých živin. Následně je zelenina šokově zchlazena, čímž se uvnitř zachovají vitaminy, minerální látky a živiny bez jejich dalších ztrát při skladování.
Zelenina Bonduelle Vapeur se skladuje při mrazírenských teplotách, a na stůl se vám tak dostanou produkty, které jsou plné svěžích barev, zachovávají si lahodnou chuť a vůni a celé spektrum vitaminů, které byste v případě ovadlé nedozrálé zeleniny, kterou můžete přes zimu v obchodech koupit, jen těžko hledali. Vzhledem k pokročilým technologiím, které společnost Bonduelle pro konzervaci svých produktů využívá, může mražená zelenina obsahovat více nutrientů než zelenina vydávají se za čerstvou.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.