TOPlist
Sledujte nás:

Tvaroh a jeho pozitiva

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová

 

Na úvod nemohu napsat nic jiného než to, že tvaroh je prostě „boží“.

Nutriční rozbor

Z nutričního hlediska je tvaroh, pokud nepočítáme maso, snad nejbohatším zdrojem bílkovin.

100 g tvarohu obsahuje 10 – 13 g bílkovin, což není vůbec málo. Tvrdý tvaroh obsahuje dokonce 25 g bílkovin. Pokud hubnete a snižujete svůj denní energetický příjem, možná vás občas trápí hlad, a právě dostatek bílkovin v jídelníčku je doslova sytící zázrak.

Plnotučný tvaroh?

Tvaroh může, ale také nemusí být zdrojem tuku. Jak jistě víte, lze koupit odtučněný, polotučný nebo plnotučný.

Plnotučné produkty jsou ale častěji ignorovány právě proto, že jsou plnotučné. Naopak máme tendence preferovat produkty s názvy light, linie, odtučněný apod.

Víte ale, že plnotučný tvaroh obsahuje tolik tuku co Lučina linie? Nebo dokonce méně tuku než Madeland light?  

S mléčnými výrobky je někdy situace složitější v tom, že se množství tuku neuvádí jen v přehledné tabulce na 100 g, ale jako množství tuku v sušině.

V případě plnotučného tvarohu se např. dočtete, že obsahuje 40 % tuku v sušině a obsah sušiny je 25 %. Můžete nabýt dojmu, že téměř polovina tvarohu je tvořena tukem.

Ale…

Tento údaj znamená, že ve 100 g tvarohu je 75 g vody a zbývajících 25 g je sušina (tj. živiny, vitamíny, minerální látky). V sušině je pak 40 % tuku, tedy 40 % z 25 g je 10 g. Tzn., že ve 100 g tvarohu se nachází 10 g tuku.

Tučnost plnotučných tvarohů se pohybuje okolo 8 – 12 g tuků ve 100 g a jejich energetická hodnota okolo 600 kJ. Jejich konzumace je tedy „bezpečná“. Pokud ale potřebujete příjem tuků ve svém jídelníčku omezit, sáhněte po polotučné či odtučněné variantě.

Zjistit obsah tuku ve vašem jídelníčku můžete pomocí programu Sebekoučink.

Jak si vede tvaroh s obsahem tuku a energie ve srovnání s jinými mléčnými produkty?

výrobek

obsah sušiny v %

% tuku v sušině

obsah tuku (g) ve 100 g výrobku

kJ ve 100 g výrobku

Tvaroh odtučněný

25

2

0,5

280

Tvaroh polotučný

25

14

3,5

400

Tvaroh plnotučný

25

40

10

600

Lučina linie

 

 

10

660

Lučina

 

 

26

1130

Cottage

22

20

5

450

Eidam 20 % t. v suš.

50

20

10

950

Eidam 30 % t. v suš.

50

30

15

1100

Sedlčanský Hermelín

46

54

25

1250

 

Tvaroh v kuchyni

S tvarohem v kuchyni dokážete doslova kouzlit. Málokterá potravina má tak široké použití a výhodou je i jeho nízká cena.

Tvaroh se hodí pro přípravu sladkých, slaných, teplých i studených pokrmů. Můžeme jej jíst jen tak, můžeme jej jakkoliv ochutit. Receptů s tvarohem najdete nespočet, já vám nabídnu své nejoblíbenější.

Tvarohové pomazánky slané

Na přípravu pomazánek používám tvaroh polotučný nebo tučný. Příjemná, krémovitá konzistence pomazánek vzniká, když tvaroh našleháte, rozmíchat vidličkou nestačí. :-) 

Tvaroh smíchejte nebo vyšlehejte s:

  • rajčaty a bazalkou
  • česnekem a oblíbenými bylinkami
  • jarní cibulkou nebo pažitkou
  • cibulí a paprikovým kořením (Budapešť)
  • tuňákem, popř. ještě s cibulkou a vejcem
  • vejci
  • ředkvičkami
  • okurkou, koprem a česnekem
  • atd. Pomazánku si samozřejmě osolte, opepřete či jinak dochuťte dle vašich zvyklostí.   

Tvarohové dezerty sladké

Tvaroh lze ochutit také nasladko. Vždy lze dochutit skořicí, kakaem, vanilkou, rozinkami, medem, oříšky či semínky apod.

Tvaroh smíchejte nebo vyšlehejte například s:

  • nastrouhaným jablkem a skořicí, lze přidat i med, vlašské ořechy
  • banánem a kakaem (příp. nastrouhanou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou) nebo kokosem
  • švestkami a mákem, popř. povidly a mákem
  • jahodami, malinami, borůvkami či jiným ovocem
  • atd. Záleží jen na vašich chutích a fantazii.

Tvarohový krém

Tvarohové krémy ráda používám na moučníky namísto těžkých máslových krémů.

Tvaroh vyšlehám spolu se zakysanou smetanou, lehce osladím a je hotovo. Krém lze dle potřeby ochutit (a obarvit) např. kakaem, kokosem či ovocem. Pokud potřebujete lehce zelený krém, přidejte avokádo.

Moučníky zdobím čerstvým ovocem namísto slazeným ovocem z konzervy.

Neuvěřitelná tvarohová roláda

Recept jsem získala na kurzu STOB od jedné účastnice, která roládu přinesla na ochutnání. Pro mne zázrak, stačí 3 ingredience a může být opravdu velmi „redukční“.

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 2 lžíce  kakaa
  • 250 g tvarohu
  • lze přidat nějaké sladidlo (med, sirup, cukr či umělé sladidlo, stévii – dle vašeho gusta)

Postup:

Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s kakaem a případně sladidlem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Rozetřete na plech a pečte 10 – 15 minut při 175 °C. Tvaroh našlehejte (příp. s cukrem), rozetřete na vychladlý piškot a zarolujte.

Roládu lze udělat opravdu redukční, pokud použijete odtučněný tvaroh a nepoužijete žádné sladidlo, příp. jen stévii či jiné nekalorické sladidlo.

Lze ale zvolit i tučný nebo polotučný tvaroh, těsto a/nebo tvarohový krém osladit. Krém nemusíte sladit jen cukrem, ale např. banánem či jiným ovocem (pozor na množství vody) nebo ochutit oříšky apod.

Pečené brambory s tvarohem

Tohle jídlo miluji. Máma nám jej často připravovala k večeři a tak se mi vybavují vzpomínky z dětství.

Postup:

Brambory oloupejte nebo pořádně umyjte, lze konzumovat i se slupkou, pokud máte rádi. Dále je nakrájejte na plátky či čtvrtky a naskládejte na plech. Osolte, okmínujte, příp. přidejte česnek, oblíbené bylinky. Brambory pečte do měkka v troubě při 200 °C. Ideální je vyložit plech pečícím papírem, který lehce potřete tukem. Vyšlehejte tvaroh se solí, příp. česnekem, jarní cibulkou apod. a konzumujte opečené brambory spolu s tvarohem.

Pečené brambory mají vyšší glykemický index než vařené. Pokud byste tedy chtěli zdravější variantu, uvařte si brambory ve slupce. :-)

Vyzkoušejte také Skyr

Skyr, ač se vyrábí jinou technologií, má podobné využití a výhody jako tvaroh, více se o Skyru můžete dočíst v tomto článku.

Tipy, jak Skyr využít na mnoho způsobů v kuchyni, se můžete dočíst v 62. čísle časopisu Pochutnej si se STOBem, který je zdarma ke stažení zde.

Hodnocení (46 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 09. 2017 13:53
Díky tvarohovým večeřím jsem přestala mít hlad a dobře se mi hublo...a zrovna včera jsem si udělala tvarohovo-tvarůžkovou pomazánku a byla to celkem bomba bílkovin,akorát v kombinaci s cibulkou to bylo trochu nevoňavé,ale pasta na zuby to spravila...
29. 09. 2017 23:02
Tvaroh mám ráda na všechny možné způsoby.
28. 09. 2017 10:07
miluju tvarohovou rybí pomazánku a ostatní pomazánky také dělám z tvarohu
27. 09. 2017 10:41
dělám tvarohovou pomazánku z tvarohu, nivy a kopru
25. 09. 2017 10:58
tvaroh miluji ve všech podobách - a nejraději pochopitelně tučný, tem "můžu" jen tak, skyr mne trochu zklamal
24. 09. 2017 09:31
Tvaroh mám ráda ve všech podobach
23. 09. 2017 22:20
Macatice má pravdu, když přidám více tvarohu a rybiček, tak se potřebná denní bílkovina okamžitě posune tím strávným směrem.
23. 09. 2017 09:18
Tvaroh mám vždy po ruce, kromě pomazanek a krémů se z něj dají udělat třeba rychle noky nebo ovocné knedlíky.
21. 09. 2017 10:01
Tvarohové pomazánky máme také rádi, obzvláš´t s pažitkou. :-)
21. 09. 2017 08:10
Tvaroh používám na pomazánky místo másla a je to boží
21. 09. 2017 05:51
Tvaroh mám každy den
20. 09. 2017 23:09
Asi budu muset znovu začít sebekoučink.Tvaroh mám ráda na všechny způsoby ale připadalo mi že sníst 1/2 vaničky na jedno jídlo se 6500kJ moc neslučuje :-(...a asi se zaměřím na mléčné výrobky konkrétně, protože já masařka nejsem.
20. 09. 2017 23:05
Tak já jsem s bílkovinami bez problému, vychází mi většinou tak akorát.
20. 09. 2017 22:32
Tady se ukazuje, že není nad psaní článků podle vlastní zkušenost :-)
Ta roláda láká i mě, která troubu používá asi třikrát do roka, z toho dvakrát při přípravě vánočního cukroví.
Našlehat tvaroh do pomazánky, to nemusí být špatný nápad, zatím jsem to vždycky jen míchala.
Tabulka je zajímavá, vyšlo mi, že plátek sýra a jedna moje porce tvarohu vyjde asi tk nastejno, co se tuku a energie týče. Tvaroh je ovšem opticky i objemově větší porce :-)
A připadá mi, že 80 procent zdejších účastníků má problém s nedostatkem bílkovin, 20 procent se nevyjadřuje, tak já jediná asi mám problém s přebytkem bílkovin. Asi i proto, že kromě toho, že jsem povahou masožravec, chodím do ledice mlsat sýry, jogurty, bez mléka nedám ani ránu (rozuměj RANní kávU), a když už druhý den nemám rybičkovou pomazánku, je něco špatně...
20. 09. 2017 22:30
Tvaroh na. všechny způsoby je boží. !!!!!!
20. 09. 2017 21:39
tvaroh mám ráda na sladko i na slano...
20. 09. 2017 21:31
Tvaroh je moje jídlo
20. 09. 2017 20:57
Tvaroh mám moc ráda, většinou na slano nebo ho ochucený ovocem či ořechy používám jako krém do moučníků. Nejoblíbenější asi je pažitkový tvaroh na čerstvém chlebu a na něm naplátkovaní rajčata.
Tabulka je pro porovnání moc pěkná.
20. 09. 2017 20:29
Spousta dobrých rad, určitě je postupně zařadím do jídelníčku. děkuji za tabulku, v sušině jsem se moc neorientovala tak díky za vysvětlení.
20. 09. 2017 18:51
Tvaroh mám ráda, převážně z něho připravuji pomazánky.
20. 09. 2017 18:16
Tvaroh kupuji a konzumují pravidelně. V průměru ho sníme asi 12-16 kusů za měsíc, pro 4 člennou rodinu asi akorát. Dělám pomazánky, jíme ho na sladko, všestranné využití :-)
20. 09. 2017 16:46
Tvaroh jsem si začala kupovat asi před půl rokem, ale od té doby mi v ledničce nechybí. Miluju klasiku, vařené brambory s tvarohem (moje dnešní večeře), ale poslední dobou zkouším i dezerty a pomazánky.
20. 09. 2017 15:27
Dobré jsou také brambory s balkánským sýrem, v tom případě je lépe brambory moc nesolit.
20. 09. 2017 15:11
Tvaroh mám rád, ale bohužel ho moc často na stole nemám. Moje chyba, polepším se.
20. 09. 2017 14:46
Tvaroh mám ráda, na sladko i na slano, přidávám ovoce a dobrou vlákninu, zkusila jsem zamíchat želé z rakytníku
20. 09. 2017 14:33
výborný článek plný inspirace! Recepty určitě vyzkouším a nápady na použití tvarohu oceňuji... Tvaroh jsem dříve moc nemusela, ale teď při redukci váhy se ho učím mít ráda. Zatím jsem připravila pomazánku s pečenou mrkví a tvarohem a byla výborná...
20. 09. 2017 11:37
Tvaroh miluji, na sladko, na slano. A ta roláda může být dobrá.. vyzkouším
20. 09. 2017 11:20
Ta roláda bude asi dobrá
20. 09. 2017 10:38
Většinu dělám, a tu roládu vyzkouším, vypadá jedle
20. 09. 2017 10:08
tvaroh zas tak moc nepoužívám, ale občas si ho mažu na chleba jak drvoštěp z pohádky O princezně Solimánské od Karla Čapka
20. 09. 2017 09:16
Tvaroh jsem znovu objevila před 7 lety, když jsem bublá a potřebovala přitom zajistit dostatek bílkovi. Od té doby je mým favoritem na slano i nasladko
20. 09. 2017 08:43
Pečené brambory s tvarohem dělávala moje teta, byly výborné.
20. 09. 2017 08:20
Překvapilo mě, že lučina je na tom s tukem hůř než hermelín, i když kJ má o něco míň.
20. 09. 2017 08:20
roláda vypadá jednoduše a chutně, to zkusím
20. 09. 2017 08:04
Tvaroh mám ráda a hodně ho používám. Skyr si občas koupím, ale sním ho jen tak, už ho neupravuji.
20. 09. 2017 07:50
tvaroh mám ráda a ta roláda mě zaujala tu si zkusím vyrobit
20. 09. 2017 07:36
Tvarohy mám ráda, bezva přehled
20. 09. 2017 07:20
Prima tipy, většinu využívám, ale něco je nového a dělat roládu vlastně jen z tvarohu, by mne nenapadlo.
20. 09. 2017 07:18
Že je na tom tvaroh z výživového hlediska dobře, to jsem věděla, ale že až tak dobře, to jsem nikdy nepočítala. Nedávno jsem si koupila hrudkovitý tvaroh v kelímku Gran Moravia, že uvařím ovocné knedlíky nebo z něj udělám pomazánku. Byl tak dobrý, že jsem ho snědla jen tak.

Naši partneři