TOPlist
Sledujte nás:

Vnitřnosti při hubnutí? Určitě ano!

Zpět

Autor: Mgr. Marika Králíková

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

Vnitřnosti nebývají u většiny z nás pravidelnou součástí jídelníčku. Přesto je můžeme považovat za docela zajímavý zdroj bílkovin, vitaminů a minerálních látek a možnost, jak si zpestřit jídelníček.  Výhodou může být i to, že jejich cena bývá zpravidla nižší než u masa. Pokud tedy máte občas chuť třeba na játra nebo jiné vnitřnosti, můžete je směle zařadit i do redukčního jídelníčku. Jde jen o to zvolit vhodnou kulinářskou úpravu. 

Já rád játra, ty rád játra

Asi nejčastěji se u nás konzumují játra. Běžně dostupná jsou hovězí, vepřová nebo kuřecí, k dostání mohou být ale i kachní, husí nebo krůtí. 

Játra mají obecně nízkou energetickou hodnotu, na 100 gramů obsahují jen něco kolem 500 kJ a přitom nám poskytnou přibližně 20 g bílkovin a tuku jen do 5 %

Jsou skvělým zdrojem železa a vitaminu B12. A mají opravdu vysoký obsah vitaminu A, který je sice důležitý pro naše zdraví, ale jen do určité míry. Proto by to ani milovníci jater s jejich spotřebou neměli nijak přehánět. Za rozumnou frekvenci odborníci považují dát si pokrm z jater přibližně jednou za 14 dní. I do dětského jídelníčku můžeme vnitřnosti například jednou až dvakrát do měsíce bez obav zařadit.

Doporučuje se však omezit konzumaci jater v těhotenství, jelikož vysoký obsah vitaminu A může být pro plod toxický. 

Pozor si dejte na oblíbené lahůdky, jako jsou foie gras, jemná ztučnělá játra z husy nebo kachny (delikatesa pocházející z Francie), které obsahují opravdu velké množství tuku

S vysokým obsahem tuku počítejte i u tresčích jater, v jejich prospěch ale hovoří to, že jsou bohatým zdrojem prospěšných omega 3 mastných kyselin

A pokud vás od konzumace jater odrazuje jen to, že nevíte, jak je připravit, vyzkoušejte některý z vyvážených receptů z kuchyně STOBu: 

Těstoviny s kuřecími játry a zeleninovou omáčkou

Pikantní zeleninová směs s játry

Pro milovníky játrové paštiky, která také patří mezi lahůdky s vysokým obsahem tuku, máme připravený speciální recept na nízkotučnou variantu paštiky s tvarohem. Obsahuje 3x méně energie a 7x méně tuku než průměrná klasická paštika.  

Játrová paštika s tvarohem

 

A co ostatní vnitřnosti?

Z dalších vnitřností lze do hubnoucího jídelníčku v klidu zařadit i ledvinky, srdce, žaludky nebo dršťky. Na 100 g vám dodají něco kolem 350 až 450 kJ a přibližně kolem 16 g bílkovin, opět s minimem tuku (do 5 g). I z nich lze tedy snadno vykouzlit vyvážený pokrm. 

Ledvinky na cibulce s paprikou

Dršťky, což jsou vlastně vařené hovězí předžaludky, v našich končinách známe převážně v podobě husté a často i tučné dršťkové polévky. Ve Středomoří se jejich úprava přece jen více přibližuje pokrmům vhodným pro hubnoucí jídelníček. Třeba v Toskánsku se připravuje jednoduchá polévka z drštěk s kořenovou zeleninou a drcenými rajčaty. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou mrkev, celer a petržel. Poté se přidá jemně nakrájená cibule, která se také lehce orestuje. Pak přidáme nasekaný česnek, a nakonec drcená rajčata. Přilejeme vodu nebo vývar, osolíme a do polévky vložíme předem vařené a na nudličky nakrájené dršťky. Polévku vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny, a nakonec ji ochutíme oreganem a pepřem.

Do jídelníčku můžete zařadit i vepřový nebo hovězí jazyk, počítejte ale s tím, že jsou už na obsah tuku přece jen bohatší. 

Průměrné nutriční hodnoty vnitřností (ve 100 g v syrovém stavu): 

Vnitřnosti

En. hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

Sacharidy (g)

Játra hovězí

550

19,2

4,0

4,3

Játra vepřová

500

19,4

2,7

3,9

Játra kuřecí

510

16,8

5,0

2,4

Játra krůtí

480

20,7

3,1

0,57

Játra kachní

510

20,6

3,3

2,2

Játra husí

490

21,9

2,7

1,26

Tresčí játra

2470

4,2

64,4

1,0

Ledviny hovězí

400

15,6

3,6

0

Ledviny vepřové

440

16,3

4,2

0,4

Ledviny kuřecí

410

15,6

3,6

0

Srdce hovězí

490

16,9

5,3

0,4

Srdce vepřové

460

16,0

4,6

0

Srdce kuřecí

420

13,8

4,7

0,9

Dršťky

360

18,7

1,0

0

Žaludky kuřecí

310

15,0

1,4

0

Jazyk hovězí

780

16,0

13,7

0

Jazyk vepřový

780

16

13,5

0

Zdroj: https://www.nutridatabaze.cz/

Na co si dát u vnitřností pozor?

Vnitřnosti obecně jsou významným zdrojem cholesterolu. Pokud se ale na stole objeví jednou či dvakrát do měsíce, nemusíme se ničeho obávat. Konzumaci omezte pouze v případě, že máte zjištěnou vyšší hladinu cholesterolu v krvi. Není nutné je ze stravy zcela vyloučit, porce by však měly být menší a jejich konzumace méně častá. Totéž platí, trpíte-li dnou nebo máte-li zvýšenou hladinu kyseliny močové, protože vnitřnosti jsou bohatým zdrojem purinů, které se snažíme při těchto potížích v jídelníčku omezovat.

A jaký je váš oblíbený recept z vnitřností?


Nutriční program Sebekoučink od STOBu obsahuje stovky receptů

Inspirovat se recepty můžete v nutričním programu a mobilní aplikaci Sebekoučink. První tři dny máte navíc zdarma. Díky Sebekoučinku si například budete moct vytvořit vyvážený jídelníček na míru a budete si moct kontrolovat denní energetický příjem a pohybovou aktivitu.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři