Autor článku: Ing. Lenka Vymlátilová, recenze Ing. Hana Pávková Málková
Zmrzlina nerovná se automaticky nezdravá, přeslazená a tučná kalorická bomba. I zmrzlina má spoustu tváří a vy se v tomto článku naučíte, jak si vybrat nutričně nejvhodnější a jaké konkrétní zmrzliny na trhu to v letošní sezóně jsou.
V závěru článku se těšte na výsledky naší zmrzlinové ankety. Jaké zmrzliny si vybíráte vy? Zvládáte teorii aplikovat v praxi nebo vaše chuťové pohárky překřičí zdravý rozum?
Zmrzku si musíte umět vybrat
1. Jak se zorientovat podle názvu a složení?
Na trhu máme stovky různých druhů zmrzlin, kdo se v tom má vyznat?! Naštěstí lze všechny mražené dobroty rozdělit do šesti kategorií, jejichž kritéria určuje vyhláška č. 397/2016 Sb. Její výklad lze jednoduše shrnout následovně:
-
Smetanové mražené krémy musí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku a nesmí se do nich přidávat tuk a bílkoviny nemléčného původu.
-
Mléčné mražené krémy musí obsahovat alespoň 2,5 % mléčného tuku a stejně jako u smetanové, i zde platí zákaz přidávání bílkovin a tuku jiného než mléčného původu.
-
Výrobky s označením „s rostlinným tukem“ obsahují minimálně 5 % rostlinných tuků, kteréčástečně nebo úplně nahrazují tuk mléčný. A tak ve složení výrobku najdete vodu a rostlinný tuk, popřípadě mléko, vodu a rostlinný tuk. Nejčastěji se jedná o kokosový, případně palmojádrový tuk.
-
Ovocné mražené krémy neobsahují záměrně přidaný tuk, obsah ovocné složky (tj. ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek) musí být alespoň 15 % v případě, že jsou místo ovoce použity ořechy, musí jich být minimálně 5 %.
-
Sorbety jsou podobné ovocným mraženým krémům, ovocný podíl u nich však musí být nejméně 25 %, u ořechových sorbetů 7 %.
-
Výjimkou jsou citrusy a exotické plody, kdy stačí 10 % ovoce u ovocných zmrzlin a 15 % u sorbetů.
-
Vodové mražené krémy jsou připravené z vody a cukrů nebo sladidel s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad. Neobsahují žádný záměrně přidaný tuk a pozor, nemusí obsahovat ani ovocnou složku! Tyto zmrzliny patří jednoznačně mezi nejméně kvalitní.
2. Jak se zorientovat podle výživové hodnoty?
Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem. Čím více vzduchu zmrzlina obsahuje, tím je našlehanější a nadýchanější a má při stejné hmotnosti větší objem. Jinými slovy 100 g zmrzliny většinou neodpovídá objemu 100 ml, a tudíž se liší energetická hodnota a obsah živin na 100 g a na 100 ml.
Hlídejte si obaly, protože značení není jednotné. Někteří výrobci udávají hodnoty na 100 g, jiní zase na 100 ml zmrzliny. A nejdůležitější jsou hodnoty přepočtené na 1 kus. To nám opravdu řekne, kolik reálně zkonzumujeme. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžete snadno spočítat.
3. Bez čtení a počítání, které jsou nejlepší?
Jednoduše volte zmrzliny co nejmenší. Co nejmenší nanuky, jeden kopeček nebo malou točenou. Tyhle zmrzliny budou mít nejméně energie, tuku a cukru.
Menší zmrzliny mají okolo 400-500 kJ. Energeticky se to rovná například dvěma sušenkám, třem a půl kostičkám čokolády, menší půlce koblihy nebo třetině čokoládového muffinu. Nebojte se dát si zmrzlinu na svačinu nebo jako malý dezert po obědě. Díky vysokému obsahu vody a našlehané konzistenci je objem zmrzliny větší než u jiných sladkostí a energetická denzita naopak nižší.
Líbí se nám trend zmenšování.
Klasika 55 ml a 520 kJ Klasika 120 ml a 1200 kJ Klasika 80 ml a 260 kJ
verze mini 32 ml a 210 kJ verze mini 55 ml a 600 kJ verze mini 50 ml a 160 kJ
Ještě lepší jsou malá balení zmrzlin s obsahem bílkovin. Tedy tvarohové, jogurtové, se skyrem nebo jiným druhem proteinu. Potraviny s vyšším obsahem bílkovin jsou stále trendy a zmrzlinový sortiment není výjimkou. Pravdou je, že loňský trh byl s nabídkou proteinových zmrzlin štědřejší. Postrádáme například zmrzlinu Skyr nebo Alive high protein. Vypadá to, že letos vede trend veganský.
Tradiční Míša 7 g B / 100 g Protein verze: 8,5 g B / 100 g Lidl: 8,4 g B / 100 g
Víte, že tvarohová zmrzlina je českou specialitou a jinde po světě ji většinou nenajdete? V cizině i u nás se poohlédněte po zmrzlinách jogurtových. Ať jsou ale skutečně vyrobeny z jogurtu a nejedná se jen o jogurtovou příchuť.
Kdo by neznal jogurty Hollandia. Zkoušeli jste ale už zmrzlinu? Dalším příkladem skutečně jogurtové zmrzliny je zmrzlina řecký jogurt Authentic.
Hollandia borůvka v hořké polevě | Hollandia belgická čokoláda | Authentic řecký jogurt | |
Složení (zjednodušeno) | kakaová poleva (kokosový olej, kakaová hmota, cukr, kakao, laktóza, emulgátor, aroma), 25 % bílý jogurt, borůvkové pyré, voda, cukr, smetana, dextróza, emulgátor, stabilizátory | jogurt 51 %, mléčná čokoláda, smetana, cukr, emulgátor, stabilizátory | Řecký jogurt 50 %, smetana, oslazeno inulinem a alkoholovými sladidly, zahušťovadla |
kJ/100 g | 1323 | 1182 | 742 |
Bílkoviny (g) | 3 | 3,5 | 4 |
Tuky (g) | 22 | 19 | 11 |
Sacharidy (g) / z toho cukry (g) | 26/23 | 24/24 | 4 |
Komentář STOB | Zmrzlina Hollandia obsahuje na náš vkus dost cukru i tuku, lze najít složením vhodnější. Také upozorňujeme, že ačkoliv vypadají všechny stejně, rozdíly ve složení jsou značné, a to v množství jogurtu a v kvalitě polevy. Některé druhy jsou v opravdové čokoládě, jiné v kakaových polevách. |
Letošní novinkou jsou tvarohové a jogurtové zmrzliny v kornoutu. V tabulce si porovnejte jejich složení s klasickým Cornettem.
Hollandia jogurt zmrzka | Míša kornout | Cornetto vanilka | |
Složení (zjednodušeno) | 44 % bílý jogurt,oplatka, smetana, vanilkový topping, cukr, kakaová poleva, emulgátory, stabilizátory | 44 % bílý jogurt,oplatka, smetana, vanilkový topping, cukr, kakaová poleva, emulgátory, stabilizátory | Obnovené odtučněné mléko, rostlinné oleje, glukózový sirup, cukr, pšeničná mouka, fruktóza, emulgátory, stabilizátory, aromata |
kJ/100 g | 1087 | 990 | 1240 |
Bílkoviny (g) | 4 | 7 | 3,4 |
Tuky (g) | 13 | 12 | 17 |
Sacharidy (g)/ z toho cukry (g) | 31/23 | 25/19 | 33/22 |
Komentář STOB | Složením jsou obě zmrzliny vhodnější než klasické Cornetto, ale rozdíly v nutričních hodnotách až tak zásadní nejsou. Nejlépe vychází Míša kornout, který má více bílkovin a méně tuku i cukru (i tak je ale obsah cukru stále poměrně vysoký). |
Seženete i zmrzliny bez přidaného cukru. Napadají vás umělá sladidla a obličej se vám při této představě křiví? Trend se ubírá směrem k inulinu z čekanky a alkoholovým sladidlům. Ta poznáte podle toho, že končí písmeny -ol. Například sorbitol, maltitol, erythritol, xylitol apod. A jste-li skutečně zvídaví, pak hledejte v nutriční tabulce název polyoly. Tento údaj výrobci ale nemusejí uvádět. Množství alkoholových cukrů (polyolů) patří mezi údaje dobrovolné.
Zmrzlina z Opočna bez přidaného cukru | Low carb Kaznějovská zmrzlina | Calippo ZERO | Nocco | |
Složení (zjednodušeno) | Smetana, inulin, dextrin, sladidla ze stévie, sušené mléko, emulgátory, stabilizátory, lyofilizované borůvky, aroma. | Voda, sušené mléko, smetana 33%, tvaroh,kakao, kakaové máslo, sladidla: erythritol, maltitol, sorbitol, stévie, rostlinná vláknina, zahušťovadla | Voda, sladidla (maltitol, sukralosa), maltodextrin, regulátor kyselosti, stabilizátory, aromata, barvivo | Voda, sladidla (sukralosa, acesulfam K.polydextrosa, regulátor kyselosti, aromata, stabilizátory, barvivo |
Cena / l | 480 | 700 | 400 | 550 |
kJ/100 g | 290 | 530 | 158 | 82 |
Bílkoviny (g) | 2 | 6 | 0,5 | 0 |
Tuky (g) | 4 | 7 | 0,5 | 0 |
Sacharidy (g)/ z toho cukry (g) | 6/3 | 12/5 | 10/0,5 | 1/0,5 |
Komentář STOB | Složení příjemné, s obsahem mléčných složek, namísto cukru jsou přidaná alkoholová sladidla a extrakty stévie. Můžeme doporučit | Bohužel jen voda s chemickým koktejlem z umělých sladidel, barviv a aromat. Nutriční složení možná pro leckoho WAU, my však doporučíme raději sorbet s obsahem skutečného ovoce nebo Míšu, zmrzlinu si užít a pochutnat si! |
Zpracováno dle kosik.cz, červenec 2022
Top jsou proteinové zmrzliny bez cukru. Za ty si ovšem připlatíte. A možná díky ceně uberete i na množství. Taky dobrá strategie, že?
1000 kJ, Bílkoviny 8,6 g, Cukry 4,5g / 100g. 1200 kJ, Bílkoviny 11 g, Cukry 5 g / 100 g 385 kJ, Bílkoviny 7 g, Cukry 5 g / 100 g
Cena 80 Kč / 90 ml Cena 90 Kč / 73 ml Cena 150 Kč / 500 ml
1140 kJ, Bílkoviny 8,4 g, Cukry 7 g / 100 g
Cena 70 Kč / 4x 70 ml
Za STOB jsou top domácí zmrzliny
Složení i kvalita použitých surovin je ve vašich rukách. Příprava domácí zmrzliny je navíc velmi jednoduchou a kreativní záležitostí.
Pro začátek se můžete nechat inspirovat našimi recepty a vyzkoušet například zmrzlinu z řeckého jogurtu s karamelizovanými ořechy nebo ovocnou zmrzlinu se Skyrem.
A jaké jsou vaše TOPky? Vyhrává zdravý rozum nebo chuťové buňky?
Seznamte se s výsledky našeho kvízu
1. Smetanová, sorbet nebo speciální zmrzliny?
49 % sorbet
47 % poctivé smetanové
4 % speciální vegan, protein, bez cukru apod.
2. Nanuk nebo zmrzka z cukrárny (kopečková, točená)
42 % nanuky
58 % kopečkovou nebo točenou
3. Když už, tak jak velkou?
49 % malou
33 % střední
18 % velkou
4. Vyrábíte nebo kupujete?
87 % kupovaná
13 % domácí
5. Nejoblíbenější zmrzliny?
1. Míša
2. Magnum
3. Mrož
Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě
Program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.
Kromě celodenního energetického příjmu za vás ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.
>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.