Kategorie potravin
Jedná se většinou o mleté maso z treskovitých ryb. Ryby je obecně vhodné zařazovat do jídelníčku, jsou zdrojem hodnotných lehce stravitelných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitaminů. Rybí prsty však obsahují nižší podíl masa (u méně kvalitních výrobků se navíc jedná o maso horší kvality) a vysoký podíl tvoří směs, ve které jsou obaleny. Je zde proto vyšší obsah sacharidů a tuku, při tepelné úpravě smažením se obsah tuku ještě výrazně navýší. Rybí prsty nejsou zcela vhodné, jestliže je budete přesto konzumovat, vybírejte kvalitní výrobky.
Náhrada
Vhodnější alternativou je přírodní neobalovaná treska či jiná ryba, která obsahuje méně tuku a sacharidů. Do jídelníčku zařazujte občas i tučnější mořské ryby, které obsahují zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny.