Kategorie potravin
Jogurty jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Výhodou jogurtů je také přítomnost bakterií, které působí příznivě na střevní mikroflóru. Smetanový jogurt obsahuje velké množství tuku, ovocné jogurty obsahují navíc přidaný cukr, jehož příjem by se měl co nejvíce omezovat. Energetická hodnota tohoto jogurtu je poměrně vysoká a není vhodné ho zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Vhodnější alternativou je polotučný nebo nízkotučný bílý jogurt, do kterého si můžete přidat ovoce. Občas můžete konzumovat ovocné jogurty slazené nízkokalorickým či nekalorickým sladidlem.