Kategorie potravin
Jogurty jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Výhodou jogurtů je také přítomnost bakterií, které působí příznivě na střevní mikroflóru. Nízkotučný jogurt obsahuje jen velmi malé množství tuku, přičemž je zachována přítomnost většiny prospěšných látek (zejména vápníku). Ovocné jogurty však obsahují poměrně velké množství přidaného cukru, jehož příjem by se měl co nejvíce omezovat. Proto ovocné jogurty zařazujte do jídelníčku v přiměřeném množství a při redukční dietě je raději vynechte.
Náhrada
Při výběru jogurtu je důležitější sledovat obsah cukru než tuku, rozdíl mezi nízkotučným a polotučným jogurtem není tak významný. Proto raději volte jogurty light, které můžou být polotučné, ale neobsahují přidaný cukr, jsou vhodnější nežli nízkotučné jogurty s cukrem.