Kategorie potravin
Kysané mléčné výrobky jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Výhodou kysaných mléčných výrobků je také přítomnost bakterií, které působí příznivě na střevní mikroflóru. Tento výrobek obsahuje mírně vyšší množství tuku, neobsahuje však žádný přidaný cukr, energetická hodnota je poměrně nízká a můžete tento výrobek v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Při redukční dietě jsou vhodnější výrobky s nižším obsahem tuku, například neochucený kefír, zákys, acidofilní mléko s nižším obsahem tuku a další kysané nápoje bez přidaného cukru.