Kategorie potravin
Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Tvarůžky jsou odtučněným sýrem zrajícím pod mazem. Mají velmi výhodné nutriční složení, obsahují velké množství bílkovin a téměř žádný tuk. Energetická hodnota je proto nízká a je vhodné tvarůžky zařazovat do jídelníčku i při redukční dietě.
Náhrada
Tvarůžky mají ze všech sýrů nejvhodnější složení, někomu však nevyhovuje jejich chuť. Nahradit je lze cottagem, který také obsahuje jen malé množství tuku, ostatní sýry však obsahují tuku výrazně více. Z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam 20% nebo madeland fitness, oproti tvarůžkům však tyto sýry mají dvojnásobnou energetickou hodnotu.