Kategorie potravin
Jedná se o pufované rýžové nebo pšeničné chlebíčky s polevou. Jsou především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, díky polevě mají i vysoký obsah cukru a tuku, jedná se navíc o tuk neznámého složení, který může být bohatý na nasycené mastné kyseliny. Energetická hodnota je velmi vysoká. Chlebíčky s polevou do jídelníčku raději nezařazujte.
Náhrada
Vhodnější jsou chlebíčky bez polevy, které obsahují výrazně méně tuku a cukru. Nevýhodou pufovaných výrobků je však vysoký glykemický index, konzumujte je proto vždy v kombinaci s bílkovinným zdrojem a zeleninou a vybírejte výrobky s co nejvyšším obsahem vlákniny. Lepší než pufované výrobky jsou např. knäckebroty nebo běžné celozrnné pečivo, které mají nižší glykemický index a obsahují většinou více vlákniny.