Kategorie potravin
Jedná se o extrudovaný křehký chléb z rýže, kukuřičné krupice a dalších přísad. Je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je nízký. Energetická hodnota na 100 g je poměrně vysoká, extrudované výrobky jsou však velmi lehké a jeden plátek má ve výsledku energetickou hodnotu nízkou. Tento výrobek má nízký obsah vlákniny, nevýhodou extrudovaných výrobků je vyšší glykemický index. Tento výrobek slouží tedy především jako rychlý zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek, zařazujte ho proto do jídelníčku pouze výjimečně a vždy ho doplňte nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.
Náhrada
Vhodnější jsou výrobky z celozrnné mouky nebo s přídavkem otrub, které obsahují vyšší množství vlákniny a mají nižší glykemický index. Vhodnou alternativou je knäckebrot, který obsahuje většinou vysoké množství vlákniny. Křehký chléb můžete nahradit také běžným celozrnným pečivem.