Kategorie potravin
Mražené bramborové krokety bývají již předsmažené, obsah tuku není vysoký, je však důležité, jaký olej byl při výrobě použit, sledujte proto složení. V kvalitnějších výrobcích je použit řepkový olej nebo speciálně upravený slunečnicový olej, které jsou vhodné na smažení a mají i výhodné složení mastných kyselin. V méně kvalitních výrobcích mohou být použity nevhodné tuky, v těchto případech výrobce často druh tuku neuvádí. Dále záleží na způsobu přípravy hranolek u vás doma, pokud hranolky pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete hranolky občas zařadit do jídelníčku. Mají však vysoký glykemický index. Při přípravě hranolek smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené hranolky nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Při výběru dejte pozor na druh obsaženého tuku, vhodný je olej řepkový nebo speciálně upravený slunečnicový olej. Zvolte raději výrobky, které jsou vhodné pro přípravu v troubě, při které již nepřidáváte do výrobku další tuk. Takto připravené hranolky však budou mít vysoký glykemický index. Proto jsou vhodnější alternativou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.