Kategorie potravin
Mražené bramboráky bývají již předsmažené, obsah tuku není vysoký, je však důležité, jaký tuk byl při výrobě použit, sledujte proto složení. V kvalitnějších výrobcích je použit řepkový olej nebo speciálně upravený slunečnicový olej, které jsou vhodné na smažení a mají i výhodné složení mastných kyselin. V méně kvalitních výrobcích mohou být použity nevhodné tuky, v těchto případech výrobce často druh tuku neuvádí. Dále záleží na způsobu přípravy bramboráku u vás doma, pokud ho pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete ho občas zařadit do jídelníčku. Při přípravě smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené bramboráky nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Pro přípravu zvolte místo smažení pečení nasucho v troubě. Nepřidáte tak do výrobku již další tuk. Vhodnější alternativou jsou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.