Kategorie potravin
Mražené americké brambory bývají již předsmažené, obsah tuku není vysoký, je však důležité, jaký olej byl při výrobě použit, sledujte proto složení. V kvalitnějších výrobcích je použit řepkový olej nebo speciálně upravený slunečnicový olej, které jsou vhodné na smažení a mají i výhodné složení mastných kyselin. V méně kvalitních výrobcích mohou být použity nevhodné tuky, v těchto případech výrobce často druh tuku neuvádí. Dále záleží na způsobu přípravy u vás doma, pokud brambory pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete je občas zařadit do jídelníčku. Mají však vysoký glykemický index. Při přípravě brambor smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené brambory nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Zvolte raději výrobky, které jsou vhodné pro přípravu v troubě, při které již nepřidáváte další tuk. Takto připravené brambory však budou mít vysoký glykemický index. Proto jsou vhodnější alternativou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.