Kategorie potravin
Jedná se o směs mouky, cukru, kypřícího prášku a dalších přísad, do které se přidává olej, vejce a voda. Hodnoty jsou uvedené na hotový pokrm. Energetická hodnota je poměrně vysoká, obsah tuku je přijatelný, vysoký je však obsah cukru, tento pokrm je tedy především zdrojem energie a nepřináší mnoho příznivých látek, není tedy vhodné ho zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Jemné pečivo obecně slouží především jako zdroj energie a nepřináší mnoho cenných látek, proto se snažte jeho konzumaci omezovat. I jemné pečivo je však možné připravit ve zdravější podobě, při pečení používejte co nejméně tuku a cukru, snažte se přidat nějaký zdroj bílkovin (tvaroh, jogurt, kefír, šmakoun) a používat celozrnnou mouku. Vhodné je také část mouky nahradit rezistentním škrobem, čímž se sníží energetická hodnota a glykemický index pokrmu.