Kategorie potravin
Klaso se vyrábí z pšeničné bílkoviny. Jedná se o polotovar určený k další úpravě. Je bohatým zdrojem bílkovin, obsahuje malé množství sacharidů a téměř žádný tuk. Energetická hodnota je poměrně nízká a je tedy vhodné tento výrobek občas zařazovat do jídelníčku. Rostlinné alternativy masa však nemohou sloužit jako jeho plnohodnotná náhrada, rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.
Náhrada
Tento výrobek můžete nahradit například sójovými kostkami, Robi plátky, seitanem či tofu. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.