Kategorie potravin
Seitan se vyrábí z pšeničné mouky, jedná se v podstatě o pšeničný lepek. Je tedy bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje jen velmi malé množství tuku a sacharidů. Energetická hodnota je poměrně nízká a je tedy vhodné tento výrobek zařazovat do jídelníčku. Rostlinné alternativy masa však nemohou sloužit jako jeho plnohodnotná náhrada, rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.
Náhrada
Tento výrobek můžete nahradit například sójovými kostkami, Robi plátky či tofu. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.