Kategorie potravin
Jedná se o smažený ochucený seitan. Seitan se vyrábí z pšeničné mouky, jedná se v podstatě o pšeničný lepek. Je tedy bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje jen velmi malé množství tuku a sacharidů. V tomto produktu je přidaný olej, proto je vyšší obsah tuku i energetická hodnota, můžete ho však občas zařazovat do jídelníčku. Rostlinné alternativy masa nemohou sloužit jako jeho plnohodnotná náhrada, rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.
Náhrada
Vhodnější je seitan natural, který neobsahuje téměř žádný tuk a má nižší energetickou hodnotu.