Kategorie potravin
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Dále mléko obsahuje sacharidy v podobě laktosy, kterou určitá část populace není schopna strávit. Obsah tuku v nadojeném mléce je kolem 4 %, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah tuku se dále upravuje odstřeďováním, v plnotučném mléce je obsaženo 3,5 % tuku. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V plnotučném mléce je obsah cholesterolu ještě přijatelný. Obsah ostatních živin je v plnotučném mléce stejný jako v mléce odstředěném i polotučném. Plnotučné mléko má díky vyššímu obsahu tuku vyšší i energetickou hodnotu, proto ho konzumujte jen v přiměřeném množství.
Náhrada
Plnotučné mléko můžete v malém množství (např. do kávy) konzumovat, pokud byste však chtěly vypít větší množství, je vhodnější mléko polotučné nebo odstředěné, které obsahuje méně tuku a má nižší energetickou hodnotu.