Kategorie potravin
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Dále mléko obsahuje sacharidy v podobě laktosy, kterou určitá část populace není schopna strávit. Obsah tuku v nadojeném mléce je kolem 4 %, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah tuku se dále upravuje odstřeďováním, v polotučném mléce je obsaženo 1,5 % tuku. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V polotučném mléce je proto obsah cholesterolu poměrně nízký. Obsah ostatních živin je v polotučném mléce stejný jako v mléce odstředěném i plnotučném. Trvanlivé mléko je ošetřeno vyšší teplotou než mléko čerstvé, nutriční hodnota se tím však významně nesnižuje, můžete proto i trvanlivé mléko bez obav kupovat. Díky poměrně nízké energetické hodnotě a přítomnosti řady prospěšných látek je vhodné polotučné mléko konzumovat i při redukční dietě.
Náhrada
Místo polotučného mléka můžete konzumovat mléko odstředěné. Rozdíl v obsahu tuku a energetické hodnotě však není tak velký a naopak chuťový rozdíl je znatelný.