Kategorie potravin
Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu a laktózy. Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. V ovesném nápoji je vysoký obsah vlákniny, příznivý je zejména obsah betaglukanů. Obsah bílkovin je v hotovém nápoji velmi nízký, množství tuku a energetická hodnota jsou přijatelné a je tedy možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Vhodnější jsou sójové nápoje, které obsahují více bílkovin. Vybírejte však nápoje prodávané v tekutém stavu a vyhněte se raději nápojům sušeným. Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.