Kategorie potravin
Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu, laktózy a lepší složení tukové složky (menší množství nasycených mastných kyselin). Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. Tento nápoj obsahuje malé množství bílkovin, obsah tuku a energetická hodnota jsou nízké, je proto možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku, nepřináší však mnoho příznivých živin. Složení: Voda, Oves* (10%), Jedlá sůl mořská, *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Náhrada
Vhodnější jsou sójové nápoje, které obsahují více bílkovin. Vybírejte však nápoje prodávané v tekutém stavu a vyhněte se raději nápojům sušeným. Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.