Kategorie potravin
Výhodou sójových nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu a laktózy. Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. V sušených nápojích bývá často velmi málo složek ze sójových bobů, množství bílkovin v hotovém nápoji je pak téměř nulové a přítomný tuk nemusí mít vhodné složení. Tento výrobek obsahuje střední obsah tuku, množství bílkovin v hotovém nápoji je velmi nízké. Energetická hodnota hotového nápoje je také poměrně nízká a je možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku, nepřináší však mnoho příznivých živin.
Náhrada
Vhodnější než sušené nápoje jsou sójové nápoje prodávané v tekutém stavu, které obsahují většinou více sójové složky, a tudíž i více bílkovin a kvalitnější tuk. Sójové nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.