Kategorie potravin
Jedná se o instantní směs z ovesných vloček, cukru, rostlinného tuku, sušeného mléka a dalších přísad, připravuje se zalitím horkou vodou. Výrobek je především zdrojem sacharidů v podobě škrobu, dále obsahuje menší množství bílkovin a poměrně vysoké množství tuku, jedná se však převážně o tuk s příznivým složením. Výrobek je zdrojem vlákniny, významný je zejména obsah betaglukanů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Obsah cukru je ve většině ovesných kaší vysoký (20-30 g/100 g), proto je raději do jídelníčku zejména při redukční dietě pravidelně nezařazujte.
Náhrada
Lepší variantou je připravit si vlastní ovesnou kaši z celozrnných vloček, mléka či vody a doplnit ji například čerstvým ovocem nebo oříšky. Pokud budete konzumovat instantní kaši, vybírejte výrobek s co nejnižším obsahem cukru nebo zcela bez přidaného cukru.