Kategorie potravin
Jedná se o instantní směs z ovesných vloček, sušeného mléčného výrobku a dalších přísad, připravuje se zalitím horkou vodou. Výrobek je především zdrojem sacharidů v podobě škrobu a cukru, dále obsahuje menší množství bílkovin a poměrně vysoké množství tuku, jedná se však převážně o tuk s příznivým složením. Výrobek je zdrojem vlákniny, významný je zejména obsah betaglukanů v ovsu, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Obsah cukru je v ochucených ovesných kaších vysoký (26 g/100 g), proto je raději do jídelníčku zejména při redukční dietě pravidelně nezařazujte.
Náhrada
Vhodnější je neochucená ovesná kaše bez přidaného cukru. Nejlepší variantou je připravit si vlastní ovesnou kaši z celozrnných vloček, mléka či vody a doplnit ji například čerstvým ovocem nebo oříšky.