Kategorie potravin
Jedná se o zapékanou směs ovesných vloček s cukrem, řepkovým olejem, čokoládou, rozinkami a dalšími přísadami. Výrobek obsahuje vysoké množství tuku, díky řepkovému oleji se však jedná o tuk s vhodným složením. Obsah cukru je také poměrně vysoký. Výhodou je poměrně vysoký obsah vlákniny a zejména přítomnost betaglukanů, které v našem organismu působí příznivě. Zapékané müsli jsou méně vhodné kvůli vyššímu glykemickému indexu a možnosti vzniku nepříznivě působících látek během zapékání. V porovnání s podobnými výrobky je složení těchto müsli lepší, energetická hodnota je však stále poměrně vysoká a není proto vhodné tento výrobek zejména při redukční dietě pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Vhodnější jsou nezapékané sypané müsli, které obsahují méně tuku a většinou i méně přidaného cukru a mají nižší glykemický index. Ještě vhodnější je připravit si vlastní směs z ovesných vloček, oříšků a semínek a společně s čerstvým ovocem je přimíchat do bílého jogurtu.