Kategorie potravin
Základ müsli tyčinek tvoří obiloviny, nejvíce jsou tedy zastoupeny sacharidy v podobě škrobu. Často je však přidáno velké množství cukru a zejména u tyčinek s polevou i tuku. Tuk obsažený v polevách má navíc často nevhodné složení. Proto vybírejte raději tyčinky bez polevy a i u těch je potřeba sledovat složení a nutriční hodnoty a vybírat výrobky s co nejnižším obsahem cukru a tuku. Výhodou müsli tyčinek je zastoupení vlákniny. Energetická hodnota müsli tyčinek je poměrně vysoká, výhodou však bývá většinou malá gramáž a tudíž i nižší energetická hodnota jednoho balení. Müsli tyčinky nemají obecně zcela příznivé složení, zejména při redukční dietě není vhodné je pravidelně konzumovat.
Náhrada
Vhodnější jsou müsli tyčinky bez polevy, které obsahují méně tuku a mají nižší energetickou hodnotu. Ani ty však nemají zcela vhodné složení, při redukční dietě jsou vhodnější proteinové tyčinky (např. Guareta, ProSnax), které mají díky vyššímu obsahu bílkovin příznivější složení, nižší glykemický index a zasytí na delší dobu.