Podělte se o své zkušenosti, rady a tipy, jak se vám daří omezovat příjem nevhodných tuků a naopak zařazovat do jídelníčku ty správné. Na oplátku se můžete inspirovat zkušenostmi ostatních uživatelů.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Macatice.... Řekla jsem si"vydrz prťka" a ono to vyšlo :-))
Macatice : to víš, že zvykla , ale tenhle překlep byl obzvlášť hezký, tak mně to nedalo :-))
Yogii: Na můj "těsnopis" s vynecháváním samohlásek sis už mohla zvyknout :-)))
sifaka? Já jsem ajťák a ty potvory (macatý) vlezou všude...
Ale jak ses sem dostala ty? Přiznej se - podplatilas admina kefírem a kaviárem!
Macatice,jak ses sem dostala?Tukova diskuze už je taky fest zadrena:=(
Ano, mám noční ,trénovat posuny v čase nemusím,díky směnnemu provozu to zvládam v pohodě.Jen ten jídelníček kulha na obě nohy.
Kdeže to? U prtinožců? :-)))
bessi: Jaký zase? Já jsem obvykle nejaktivnější v noci. A Sifaka zřejmě trénuje aklimatizaci na časové pásmo u prtinožců.
Teda holky vy jste zase měly noční?
Přátelé, blbosti jo, to by vám šlo, ale myslet na hubnutí to ne! :-).....A Máša až přijde -ta se bude řezat nadrobno :-)))
01. 01. 2018 14:00 sifaka: Já si nemůžu pomoct...
Dáma v čínské restauraci se ptá úslužné obsluhy: "Co byse mi doporučil za nějakou specialitu?"
"Měl bych tu plo vás, madam, vynikající pejsčí tlapičky, smažené kočičkové ouška nebo želé losol z ploutev žlaloka..."
"Ježkovy voči!"
"Doblá volba, madam, doblá volba!"
Krásný termín " jednotlamky" :-)
...jednotlamky!!............to je mazec :-)))
Sifi: dopadla jsem obdobně...a to jsem za celý večer měla osm jednotlamek s humusem, pět slabých plátků eidamu a tři panáčky vaječňáku..... asi jsem se moc nadechla :-)
limoncello je dobré :-)
...hmm, jsem perfekcionista, a potřebuju to, kdyby se ozvali Klokani...za pár dnů...tak ať mám origoš startovní váhu.Jasně že je něco voda ze slaných chipsů a cukr z limoncella :-))
To nic, Sifi. Tos toho opravdu moc neměla, z toho plyne ponaučení, nevážit se hned dva dny za sebou :-).
...ježkovy voči,,,,kdo mi obrátil klávesnici?! :-))...sorry Yogii
Zogiišku,...právě proto nepoužívám slovo "ochutnat"...ochutnávat můžu něco co neznám...abych zjistila, že mi to chutná či ne, nebo ochutnávám když nějaké jídlo vytvářím :-), protože nevím, zda tomu něco nechybí....Ale ochutnávat všechno svoje cukroví...to ne, tomu já říkám...neovládám se a jím co mi šmakuje:-)
Jinak pro zajímavost jsem se vážila do Klokanů 31.12.ráno a měla jsem 84,7 kg, a 1.1. o podobném čase jsem měla 85,9.A to nebylo žádné silvestrovské šílenství jen 3 koktejly 3/4 sáčku chipsů a 2 chlebíčky bez majonézy.
Já dnes vrazila zbytek cukroví do mrazáku. Do nového roku s čistým jídelákem
Sifaka: hořké lanýžové figurky mi visí na stromečku, ale ještě jsem je nechutnala, schovávám si je až dojde vánočka i cukroví, protože jak je ochutnám , budu chtít další a další, znáš to.
U nás je po cukroví, protože jsem nabalila děti, které odjížděly po Vánocích, to je výhoda...spokojenost na všech stranách.
U nás je po cukroví, protože jsem nabalila děti, které odjížděly po Vánocích, to je výhoda...spokojenost na všech stranách.
Moji povanoční favorité byly zase hořké lanýžové figurky.Tož jsem na ně po novém roce zvědav:-)....čert ví kolik v nich těch lanýžů je:-))
martashi: Myslíš na Velikonoce, jako letos? To asi ne... Minulé vánoce měli želé arabesek plné regály ještě v lednu. Letos jich zřejmě objednali dost míň, a tak je yprodali už v půlce prosince. Těsně před svátky měli už jen polomáčené, koupiula jsem jednu malou krabici a rozdělila se o ni s bráchou. Teď už tam nemají ani ty.
Macatice neboj slevy na arabesky teprve přijdou :-)
I my pečeme na velikonoce mazance a beránky, ale přihodilo se, že se ještě o velikonocích našlo v mrazáku linecké a tak jsem ho vyndala a zmizelo raz dva. Vosí hnízda a rohlíčky nezbývaj :-)) U nás toho letos moc nezbylo, tak to vydrží do ledna na nejbližší narozeniny, když se to ještě do té doby nesní.
Cukroví nezbude,neboť jsem pekla pouze slané tyčinky a dělala kuličky z ovesných vloček,těch je tam už jen na malý talířek.
U nás taky opět dojde na zmražení cukroví. A během roku přijde vhod.
Hele, na mě nemáte! Schválně, jestli někdo v nějakém lednovém novinovém archivu vyhledá mou údernickou agitku o likvudaci želé arabesek. Kdy to bylo, v srpnu? Myslím, že tehdy jsem si dala "závazek", že je dojím do nástupu své dovolené u moře.
Dneska jsem koukala, želé arabesky ve výprodeji nejsou. Čím budu celý rok doplňovat deficit sacharidů? Asi budu muset jíst víc ovoce:-)
Ale s tím zamražením vánočního cukroví - to není špatný nápad. Co zbude po Novém roce, to rozdělím do pytlíčků do malých dávek a budu to například nosit na různé sleziny... Díky za tip.
Na pravidelné mlsání to pro mě moc není - nevešla bych se do tuků, i když cukry moc problém pro mě běžně nejsou.
Na Velikonoce pečeme mazanec a připravujeme nádivku, rohlíčky ani vosí hnízda ne :-)
Sifaka: Tak jste toho asi pekli víc, nebo jedli méně :-)), u nás bychom ještě mohli pokračovat, ale už nebylo co :-)
Yogii, aby to nevypadalo divně, ale to bylo u nás účelové....s vynálezem velkomražáků se přebytky nedojídaly až do úplného seschnutí cukroví a bezvědomí konzumentů ale rovnou se zaparkovaly na mráz a o Velikonocích jako by se našly :-))...ale neboj, dárečky nebyly :-))
Tedy, to se mi nikdy nestalo, že bychom vánoční cukroví nesnědli a schovávali ho do Velikonoc. Do začátku ledna je pryč, jen se po něm zapráší.
Taky přidávám zkušenost-vánoční cukroví vydrželo do velikonočních svátků a bylo prima :-)
Linecké jsem zkusila mrazit jen upečené, vydrželo do velikonoc a bylo dobré.
bessi: Do příštích Vánoc? Já obvykle nepeču, jak je rok dlouhý... Ale možná ho zpracuju na květnovo-červnové oslavy.
Díky za info.
Lineckému by se v mrazáku nemělo nic zlého. Nevím, jak dlouho ho tam chceš mrazit, ale u mě vydržel půl roku bez změny
sifaka: Není světlo bez tmy. Nějaké odstrašující příklady tady také být musejí, ne? :-)
No , ale udělám z nouze ctnost. Letos jsem domácí čokoládišky z časových důvodů nezvládla. A už je dodělávat nebudu. Kostku tuku jsem dala synátorovi do mrazáku, ztužený 100% tam určitě rok vydrží. Čokolády jsem nechala u sebe - ty by čistě teoreticky měly vydržet rok i bez mrazáku, nicméně můj praktický rozum mi napovídá, že na příští Vánoce budu muset stejně koupit nové. A nemáte někdo zkušenost se zamražením lineckého těsta? To jsem taky dala do mrazáku.
Vždycky jsme doma prokládali polévané pečivo pergamenem, dneska prokládám pečicím papírem. A domácí čokoládu jsme balívali do staniolu, prodával se barevný v aršících v papírnictví.
Macatice...jj, přesně tak si to pamatuju...jenže tvůj příspěvek vůbec nevypadá, jako že jsme na hubnoucích stránkách :-)
macatice, Teda ty mi děláš chutě, takhle v noci:-)
Já do čokolády na vaření (na polevu) dávám kousek bílého ztuženého tuku (na jednu čokoládu asi centimetr tuku z klasické kostky. Tím a) zahřátá čokoláda je tekutější a b) ztuhlá není tak tvrdá/lámavá/křehká.
Když se dá víc tuku, dá se přidat kakao, cukr, mleté oříšky, mleté mandle, strouhaný kokos (posůlední tři inmgredience výborné v kombinaci s bílou čokoládou), ba i nescafé (instantní káva v suchém stavu) - vzniknou tak různé příchutě a já pak do formiček dělám kombinace světlo-tmavých chutí, například oříšek + káva nebo kokos+kakao.
Když je čokoláda nastavovaná ztuženým tukem, je měkčí, dobře se kouše - či spíš cucá a rozpouští na jazyku. Nevýhodou ale je, že se hůř z formiček vyndavá - chce to mrazivé počasí na balkoně, a když jsou Vánoce spíš na blátě, tak pomůže mrazák.
Pamatuji se ještě z dětství,že maminka ělávala na vánoce domácí čokoládu do papírových košíčků.A my jsme s bratrem vždycky byli nedočkaví a tajně jsme otevírali okno a ochutnávali.
Yogii...přesně...někdy až moc....takže se řešilo jak na to, aby ne moc a taky aby to nebylo moc drahé :-))...co si budeme vykládat, cukrovíčko z nenáhražek přijde do peněz:-)
Mně tedy rozehřátá čokoláda z čokolády na vaření vždycky ztuhla (někdy až moc brzy) a nikdy nelepila.
Já dělám domácí čokoládu ze ztuž.tuku, mouč.cukru a kakaa. Je krásně lesklá a nelepí :-)
Martashi...tady spíš jde o to jak zajistit aby poleva byla tmavá, lesklá a na cukroví pěkně ztuhla.Asi není nic moc horšího, co se týče vánočního pečení, když si nemůžete cukroví naštosovat do krabic neb se lepí ke všemu a na vše a pamatuju jak se babička s mamkou čertily, když měl každý jeden kousek na sobě přilepený žďobíček papírového ubrousku:-))...to se řešily recepty!
Podle mě neovlivní, ale já nejsem čokoládový typ :-). Vždycky jsem dávku hned spotřebovala, takže ani nevím jestli se dá po ztuhnutí znovu rozpustit.
Tak to zas někdy vyzkouším dát do čokolády mléko nebo smetanu. Já vím, že se mi to před lety párkrát zdrclo a od té doby to nedělám. Možná dřív byly výrobky nazývané "čokoláda", ale byla to - jak říká tchán "pačokoáda" s bůhvíjakžm složením.
A neovlivní ta kyselá smetana chuť polevy? Já rozpouštím jen čokoládu nebo trochu nastavím mlékem, toť vše. Kalorické je i tak dost.
Používám klasickou čokolodádu Figaro na vaření, rozpouštím ve vodní lázni a vmíchám do ní dvě lžíce zakysané smetany 15% , pečivo buď natírám silikonovým štětečkem (perníky) nebo polévám (linecké) nebo cukrářskou stěrkou (na dorty)