Podělte se o své zkušenosti, rady a tipy, jak se vám daří omezovat příjem soli. Na oplátku se můžete inspirovat zkušenostmi ostatních uživatelů.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
vanda - jasně,že se nic neděje když je dva dny po sobě stejné jídlo, mám i kamarádku, která si v neděli uvaří a ohřívá dokud nedojí všechno uvařené, taky třeba 5-6 dní, tak to už si nejsem jistá,že bych dala :-)). A co dům dá mám nejraděj, to si fantazie zařádí :-))
A někdy se prostě udělá improvizace co dům dal anebo studená večeře a je to taky fajn.
Martashi- taky prostřídáváme, aby jídlo nebylo dva dny stejné. Ale když to nevyjde, taky nevadí. jsme tolerantní... :-))))
Také jsem se nenaučila nikdy vařit malé množství,to mi vždycky říkával můj tatínek,že vařím pro celý regiment.
Také jsem se nenaučila nikdy vařit malé množství,to mi vždycky říkával můj tatínek,že vařím pro celý regiment.
Taky většinou vařím dva druhy jídla a mám vařeno na čtyři dny, prostě je prostřídáme. Čas ztrávený u sporáku je stejně dlouhý jako u jednoho druhu jídla.
Taky je pravda, že když je toho na dva dny, nemusíš stát u plotny denně. Zvlášť v létě na chalupě jsou lepší aktivity, než kuchyň. Vaření mi problém nedělá, těší mě, když strávníkům chutná, ale není to moje priorita.
No tak já to pro dva taky nedávám. Ale vyřešili jsme to tak, že přes týden jídlo objednáváme a jen o víkendu vařím.
Uvařit pro dva byl pro mne zpočátku taky problém, obzvláště když na víkend nás bývá víc a od pondělka zase méně. Ale už jsem to zvládla.
Taky vařím vždycky kotel polévky. Ale aspoň zbyde i na další den a kdyby přišla nečekaně dcera s přítelem, tak je vždy doma něco připraveného.
Masa55- jestli ses naučila vařit pro dva lidi, tak to tě obdivuju. Já to neumím dodneška.Ještě, že nám nevadí jíst občas stejné jídlo. Zvlášť u polévky, tam vždycky říkám, že je toho jak pro pionýrský tábor. :-)))))
Masa55- jestli ses naučila vařit pro dva lidi, tak to tě obdivuju. Já to neumím dodneška.Ještě, že nám nevadí jíst občas stejné jídlo. Zvlášť u polévky, tam vždycky říkám, že je toho jak pro pionýrský tábor. :-)))))
Já taky pepřím ráda, s tou rýží to rozhodně vyzkouším. Já se přiznám, že vařím i peču moc ráda a když pak vidím, jak se všichni olizují a přidávají si, tak mi to dělá dobře. Běžně jsem vařila a pekla pro 12 - 15 lidiček , když jsme se pravidelně scházeli jako rodina na zahradě . Vařit pro 2 lidi jsem se dlouho učila.
Tak já se bez vaření obejdu, ale jídlo mám ráda a vychutnávám si ho. Samozřejmě, nejlepší je, když ho uvaří někdo jiný a já ho mám bez práce :-)
Já jsem spíš těn typ, který vaří "vše v jednom hrnci". Nebo na jedné pánvi.
Jnak muž objevil jeden trik - on má rád pepř, na rozdíl ode mě. A zjistil, že když si rýži (lépe řečeno rizoto) před vařením trošičku opepří, moc mu chutná a ten pepř se dostane tak nějak všude. Stačí dalewko menší množství, než kdyby si opepřil hotové jídlo, a získá sejně výraznou, ne-li výraznější chuť.
sifaka: tak to ti trochu závidím, já vařím moc ráda a když se přihodí,že nemůžu, je to pro mne docela trest. Samozřejmě k tomu patří, že i ráda jím, ale už jsem se naučila nachystat si odpovídající porci. Brát vaření jako nutné zlo se asi nikdy nenaučím.
Předevčírem se mi podařil pěkný kousek.Uvařila jsem si k večeři mražený hrášek s mrkví a dle doporučení kořením až když je vše hotovo.Ujela mi ruka a ač jsem přilila hodně vody,nedalo se to vůbec jíst,přesolené.Rozmixovala jsem,přidala smetanu,nic nepomohlo,takže ta ohromná chuť na zeleninový krém mě přešla.Nakonec jsem ráda,že jsem si zvykla solit málo.
Sifaka: já vím, už jsi to psala, ale třeba jednou přijdeš něčemu na chuť a budeš aspoň některé jídlo brát jako radost a ne jako nutné zlo. Ale zase nutné zlo má výhodu, že se ho nekonzumuje příliš :-))
Yogii, možná proto se jídlo solí.Jenže já jsem z těch lidí, pro které je jídlo a vůbec vše kolem něho"opruz" a kdyby to šlo, konzumuji jen kosmickou stravu :-)
Sifaka : tak to bych nedala, ale chápu to, já napřed myslela, že ze zdravotních důvodů.
Mne měsíc soli jako jediný nějak neoslovil, ne že bych se v mnohém nepoučila, ale mám v sobě pocit, že šel kolem mne a já se nezařadila.....
Tak to já si jídlo dosoluji jen zcela výjimečně, jednou dvakrát za rok. Teď se mi to stalo u polévky, a je fakt, že když jsem ji trochu osolila, prohloubily se všechny její chutě a byla mnohem lepší. Do vaření beru sůl běžně, i když v malém množství, ale třeba brambory se prostě trochu osolit musí, pokud je nedělám na ohýnku či v popelu, tam je pak nesolím. Kořenící směsi mi připadají, co se množství soli týká, zrádné, protože tam nevím, kolik soli vlastně dávám, je tam schovaná, raději sůl a bylinky zvlášť.
No, já taky vlastně čistou sůl do ruky neberu (ani slánku). "solím" kořenící směsí (nejčastěji ala podravka), sojovou okáčkou či maggi (teda ono se to jmenuje Vitana). Ale jím, co mi kdo uvaří - a ten to pochopitelně solí. A jím slané ryby.
No, teď jsem vlastně vzala do ruky špetku soli, když jsem dělala sníh z bílků při pečení cukroví.
Chtěla jsem vyxzkoušet jak chutná jídlo, které si vlastnoručně neosolím.Od měsíce cukru jsem neměla v ruce sůl.Nemám ve zvyku si vymýšlet, takže když se Mášo ptáš jak nesolím?-tak takto.
A proč?Protože jsem zjistila, stejně jako u cukru, že sůl k běžnému životu nepotřebuju a zřejmě si vystačím se solí, která se přidává do průmyslově vyrobených potravin.
Ovšem tak 2x,3x do měsíce spořádám dva malé sáčky "strážnických"...ale to bude zřejmě v hlavě, jako ostatní zvyky.
Výhoda je, že pro nikoho nevařím, leda pro Kokeše, takže se nemusím s nikým přetahovat, zda je jídlo nemastné, neslané, či ne :-))
Protože jsem s tím stavem spokojená, nemám důvod se k solení vracet.
Solím málo, snažím se nepřisolovat.
V jídelně asi trochu solit budou, to není možný, že by nesolili vůbec! Ale je dobře, že nepřesolují.
Tedy solím málo, ale nesolit bych nedokázala.
Sifaka : jak nesolíš, ty vůbec nesolíš ??? A to proč ???
Už pár dní sleduju, že v jídelně asi nesolí, resp.mi to chutná, protože už prakticky rok nesolím a jídlo se mi nezdá přesolené.Taky ubylo slánek na stolech...a o to víc se přemisťují....jako škatule :-)
Na druhou stranu přiznávám, že kolem Silvestra"strážnickým"neodolám :-(
Teď tu mlsám značně nezdravě - sýrové a paprikové snacky. Slané, mastné... Ale dobré. Asi půl pytle. Zbytek jsem raději zase odnesla, mám to připravené na zítřejší - vlastně už dnešní workshop jako mlsání pro lidi. Jeden drobeček mi upadl na stůl. Než jsem ho našla, natáhl muž ruku a sprotě mi ho uzmul!
Ale taky tu mám připravené celozrnné Zlaté sušenky. Tak aspoň něco zdravějšího budeme mít :-)
Tak svíčková se klidně bez masoxu obešla, tady nebyxl s chutí žádný problém i mužovi chutná, jen si ji trochu přisolil.
Brambory a zeleninu vařím v páře. Nesolím je, a přesto jsou chutné.
Chystám se objednat Hrašku a některá jednodruhová koření, ale asi to nechám po vánocích,tolik zase na to nespěchám.
Ted jsem tam jukla-toho maji.
Masa55: Dívala jsem se na jejich stránky, a mají i e-shop.
Mám nakoupeno ( výrobky od Reny neměli), ale koupila jsem si něco jiného a dneska si provedu porovnání.
Teď jsem v novém letáku Makra našla nějakou sůl ve spreji, to je tedy novinka, taky tu mají bazalkový sprej. Že existují oleje ve spreji, to vím. Oleje se tak spotřebuje méně. Tyhle výrobky ale vyjdou na množství strašně draho.
Massa55: jsem ráda,že jsem mohla přispět do sortimentu potravin v tvé kuchyni alespoň radou :-))
Tedy to Reny koření je parádní, dnes jedu do Vartů a stavím se ve zdravé výživě, když to tam nebudou mít, tak si to objednám.Martashi moc děkuji za info.
tkoskubova: Tak až půjdu někdy okolo, zkusím se po té natural Podravce podívat.
Ráda jsem předala svou zkušenost s kořenicí směsí, kterou mám ověřenou.
Martashi: díky :-) teď jsem tam jukla a ... tam ti toho majíííí :-))))
Včera jsem náhodou natrefila na Podravku Natural,mají ji v Albertu,hned jsem koupila a už si budu pamatovat,kde ji dostat.
martashi : děkuji za odkaz, rozhodně se po internetu podívám na jiné možnosti.
27. 11. 2017 00:48 martashi: U Jóviše!
Kuchárek znám,občas ho také používám.a také Podravku Natur,ta mi došla a já si nepamatuji,kde jsem ji koupila.
bessi: já ji koupila na trzích v Lysé nad Labem. Ale myslím si ,že firma Reny má´své stránky .https://www.renykoreni.cz
Daří se mě ubírat soli při vaření a méně solím pečivo,jídlo....
Když to tady tak čtu, tak těch směsí jako je Podravka je vícero, člověk se naučí kupovat jednu a dál nic nehledá. Změním to, rozhodně se tedky budu dívat i po jiných.
Teď dost používám vlastní směs - něco jako provensálské - a sůl nedávám.
Martashi: Jowišanka - to neznám, kde ji prodávají?
Občas používám směs Jowišanka s hlívou ústřičnou, bez glutamátu, obsah soli 35 g na 100 g směsi. Myslím,že ji vyrábí firma Reny .