Každý měsíc vám odpovídá na vaše dotazy odborný garant projektu, tentokrát jsou to opět garantky dvě - PhDr. Iva Málková a Ing. Hana Málková. Otázky můžete pokládat zde, a to kdykoli od začátku měsíce až do 23.12., poté budou dotazy zodpovězeny.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Děkuji za odpověď a přeji pohodový rok 2018.
Moc děkuji za odpověď.
Děkuji za odpovědi a přeji krásný a úspěšný rok 2018
Děkuji za vyčerpávající vysvětlení a stejně jako Yogii přeji krásný nový rok.
Děkuji za odborné zodpovězení dotazů a přeji krásný nový rok.
Vaše dotazy byly natolik odborné, že jsme je přenechaly nutriční terapeutce Tamaře Starnovské. Tímto jí také děkujeme za zodpovězení.
Masa55:
Dobrý den, zajímalo by mne , jaký máte názor na projímadla. Nemusím se až tak přejíst, ale 2 - 3 dny jím více než je potřeba, zlenivým, a pohyb střev se zpomalí a vyprazdňování se úplně zastaví. O to víc jsem unavená , líná.Pak to řeším projímadlem. Po perfektním vyprázdnění jsem za se čilá, plná energie. Jak často si to můžu dovolit bez újmy na zdraví ???? Děkuji za odpověď.
odpověď: Pokud jíte více a je to i větší objem, pohyb střev se zrychlí. Pokud jíte více a je to malý objem (například sladkosti) pohyb střev se zpomalí. Zastavit se nemůže, protože by to znamenalo vážný zdravotní problém. Obecně platí, že při dostatku tekutin, dennodenní konzumaci zeleniny, pohybu, občasně konzumaci luštěnin a ovoce je vyprazdňování standardní. Pokud však začnete s projímadly, Váš organizmus postupně „poleví“ a bez projímadla bude vyprazdňování stále větším problémem.
ifucikova:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je pro člověka s diabetem II. typu (v závislosti na glykemii) lepší jíst 3x denně větší porce nebo 5-6x denně menší porce. Předem děkuji za odpověď.
odpověď: To záleží také na pohybové aktivitě, hodnotách glykémie a obecně životním stylu. Také jde o to z čeho jsou uvedené porce složeny = větší porce ve formě maso, velká porce zeleniny a menší porce přílohy je v pořádku. Pokud je ale větší porcí malý kousek masa, běžná porce zelí a 5 knedlíků, je to špatně.
Pro diabetika II. typu se doporučují delší intervaly mezi jídly (cca 4-5 hodin), tím se logicky dostáváme cca ke 3 jídlům denně. Je ale potřeba vycházet z hodnoty glykémie a řídit se podle nich. Pokud by to totiž znamenalo, že po 4 hodinách dojde k hypoglykémii nelze toto pravidlo použít.
ahojda:
Předpokládám správně, že nejste zastáncem krátkodobých ani dlouhodobých hladovek?
odpověď: Správně, hladovka je pro organizmus stresovou situací, kterou musí řešit mobilizací různých metabolických dějů. Čím déle trvá, tím větší problém. Mimo jiné i proto, že mozek potřebuje ke své činnosti kontinuální přísun glukózy a náš organizmus je závislý na příjmu mnoha složek výživy, které si neumí vytvořit, mnohé ani skladovat. Případně je jejich rezerva jen krátkodobá a její obnovení dlouhodobější.
Někdy se ale pod pojmem „hladovka“ skrývá nějaká forma jednostranné výživy (například jen ovocné šťávy), pak lze očekávat i zdravotní následky. Mnohdy však už nejde o výrazné omezené energie.
Yogii:
Dobrý den, zajímalo by mne, jak si člověk může ublížit, když se moc nají a pak jde sportovat nebo vykonávat nějakou jinou fyzicky náročnou práci. Možná to není vhodný příklad ale vím, že někteří psi si tak mohou přetočit žaludek, což je životu nebezpečné.
odpověď: Dobrý den, přetočení žaludku u člověka opravdu nehrozí. Pokud se ovšem hodně najíte, organizmus „napře“ své úsilí na to, aby snězené jídlo zpracoval. Proto se také „přejedený“ člověk cítí unavený. Kombinace jídla a sportu není vhodná proto, že „plný“ žaludek snižuje sportovní výkon vzhledem k výše uvedenému, ale také při vyšší sportovní zátěži vede k nevolnosti, případně zvracení – tělo se snaží zbavit toho, co mu „překáží“.
eldeenka:
Chtěla bych se zeptat co je na tom pravdy, že včelí med má levotočivou glukózu a při redukci je zcela zakázaný. Co je vlastně levotočivá a pravotočivá glukóza. Děkuji za odpověď.
odpověď: Glukóza existuje ve dvou enantiomerech, a to jako D-glukóza (vyskytuje se v přírodě), a její zrcadlový obraz, L-glukóza. V živých organismech jsou nezaměnitelné, protože L-glukóza nemůže být fosforylována hexokinázou a nemůže tedy vstoupit do metabolismu cukrů. Proto člověk potřebuje D-glukózu.
Enantiomery jsou dvojice látek, jejichž molekuly nejsou totožné a zároveň jsou svými zrcadlovými obrazy. Mají stejné fyzikální vlastnosti (teplota tání, teplota varu, hustota a podobně) s tou výjimkou, že stáčejí rovinu polarizovaného světla opačnými směry.
Levotočivost či pravotočivost je fyzikální vlastností a znamená optickou otáčivost (změna roviny polarizovaného světla).
Podstatné je, že jako zdroj energie je výhodnější sacharóza, kterou je nejprve třeba rozštěpit na glukózu a fruktózu, což vyžaduje určité množství energie. V medu je kolem 30% glukózy a 30% fruktózy, tedy jde o podstatně snazší zdroj energie, než při konzumaci cukru (který je disacharidem sacharózou). Ještě je na místě říci, že složení medu se liší podle toho o jaký se jedná (například květový nebo medovicový) a jak byl zpracován.
sifaka:
Shodou okolností mně zajímá úplně to samé jako Yogii a taky jsem kdysi slyšela, že když je žaludek prázdný, že tráví sám sebe?...zřejmě působení žaludečních šťáv, či tak něco.
A druhá otázka-jestli je kručení v žaludku opravdu signálem hladu nebo jen tělo oblbuje mozek, že by si něco dalo?Neznám nikoho komu by byl hlad příjemný.Díky za odpovědi.
odpověď: Kručení v břiše je způsobeno silnějšími pohyby střev (odborně střevní peristaltikou). Pohyb střev je normální a svědčí o správné funkci trávicího traktu. Tyto pohyby jsou normálně slyšitelné fonendoskopem přiloženým na břišní stěnu. Pokud jsou slyšitelné na dálku prostým uchem, mluvíme o kručení (odborně borborygmy). Nemusí souviset s hladověním, mohou být i příznakem některých onemocnění. Pokud se objevuje na lačno a po jídle ustává, nejde o žádný závažný příznak. Je jen na místě ověřit si, jak dlouhé intervaly mezi jídly kručení způsobuje, může jít o nepravidelnost či nepřiměřené intervaly mezi jídlem.
Yogii:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda to funguje opravdu tak, jak se říká, když si člověk zmenší porce a zvykne si na ně, zhubne a stačí mu méně jíst, tak jestli se opravdu žaludek "scvrkne", tedy doopravdy zmenší. .
Dále se doporučuje jíst pravidelně, aby žaludek nebyl prázdný, to zejména u některých onemocnění. Mně vyhovuje jíst častěji po menších porcích, ale dnes se mluví i třeba jen o třech jídlech denně, pokud jsou vyvážená. Já mám většinou jídel pět i více denně. Je nějaký rozdíl - opět z hlediska žaludku či zdraví - jíst každou chvíli nebo mít větší mezery mezi jídly - z hlediska nutričních hodnot stejně. Potřebuje si žaludek a trávení odpočinout?
odpověď: Žaludek je velmi adaptabilní. Jeho tvar a velikost se mění v souvislosti s jeho naplněním a polohou těla. Objem žaludku u průměrného člověka je jeden až dva litry a dosahuje velikosti mezi 25 až 30 cm. Obecně má tvar zahnutého vaku s levým konvexním a pravým konkávním okrajem (zakřivením).
Hlavní funkcí žaludku je trávení. Protože obsahuje kyselou žaludeční šťávu, chrání povrch žaludku alkalický hlen. Tak tráví potravu, aniž tráví sám sebe. Při některých onemocněních (zánět sliznice žaludku, vředové onemocnění) je tato bariéra porušena.
Z hlediska nutričního a metabolického je vhodnější konzumace častější a menších jídel, zejména při současném obvyklém životním a pracovním režimu.
Pokud člověk jí pomalu (nehltá) a zvykne si na menší porce, žaludek se nezmenší, ale nebude nucen se maximálně roztáhnout. Pocit sytosti signalizuje mimo jiné i roztažení žaludku (a to jakékoliv, tedy i malé).
Dobrý den, zajímalo by mne , jaký máte názor na projímadla.Nemusím se až tak přejíst, ale 2 - 3 dny jím více než je potřeba, zlenivým, a pohyb střev se zpomalí a vyprazdňování se úplně zastaví. O to víc jsem unavená , líná.Pak to řeším projímadlem. Po perfektním vyprázdnění jsem za se čilá, plná energie. Jak často si to můžu dovolit bez újmy na zdraví ????Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je pro člověka s diabetem II. typu (v závislosti na glykemii) lepší jíst 3x denně větší porce nebo 5-6x denně menší porce. Předem děkuji za odpověď.
eldeenka: Tedy to s tím medem jsem v životě neslyšela a to chováme včely 45 roků.
Předpokládám správně, že nejste zastáncem krátkodobých ani dlouhodobých hladovek?
Dobrý den, zajímalo by mne, jak si člověk může ublížit, když se moc nají a pak jde sportovat nebo vykonávat nějakou jinou fyzicky náročnou práci. Možná to není vhodný příklad ale vím, že někteří psi si tak mohou přetočit žaludek, což je životu nebezpečné.
Chtěla bych se zeptat co je na tom pravdy, že včelí med má levotočivou glukózu a při redukci je zcela zakázaný. Co je vlastně levotočivá a pravotočivá glukóza. Děkuji za odpověď.
Shodou okolností mně zajímá úplně to samé jako Yogii a taky jsem kdysi slyšela, že když je žaludek prázdný, že tráví sám sebe?...zřejmě působení žaludečních šťáv, či tak něco.
A druhá otázka-jestli je kručení v žaludku opravdu signálem hladu nebo jen tělo oblbuje mozek, že by si něco dalo?Neznám nikoho komu by byl hlad příjemný.Díky za odpovědi.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda to funguje opravdu tak, jak se říká, když si člověk zmenší porce a zvykne si na ně, zhubne a stačí mu méně jíst, tak jestli se opravdu žaludek "scvrkne", tedy doopravdy zmenší. .
Dále se doporučuje jíst pravidelně, aby žaludek nebyl prázdný, to zejména u některých onemocnění. Mně vyhovuje jíst častěji po menších porcích, ale dnes se mluví i třeba jen o třech jídlech denně, pokud jsou vyvážená. Já mám většinou jídel pět i více denně. Je nějaký rozdíl - opět z hlediska žaludku či zdraví - jíst každou chvíli nebo mít větší mezery mezi jídly - z hlediska nutričních hodnot stejně. Potřebuje si žaludek a trávení odpočinout?